O serie de calificări profesionale care nu se mai justifică din punct de vedere al tehnologiei actuale vor fi eliminate din nomenclator şi vor fi introduse noi calificări, pentru care se asigură pregătirea prin învăţământul preuniversitar, informează, joi, Ministerul Educaţiei.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, modificarea Hotărârii nr. 844/2002 privind nomenclatorul calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învăţământul profesional şi tehnic, precum şi durata de şcolarizare, se arată într-un comunicat al Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT).
Astfel, pe baza solicitărilor înaintate de Comitetele Sectoriale, vor fi eliminate din nomenclator o serie de calificări profesionale care nu se mai justifică din punct de vedere al tehnologiei actuale, precum tehnician centrale nuclearo-electrice, topograf de mină, tehnician lucrări geologice şi geofizice, maistru la fabricarea şi prelucrarea fibrelor, firelor chimice şi artificiale, maistru electromecanic automatizări, măsurări electrice şi control termotehnic, maistru mecanic întreţinere centrale nuclearo-electrice sau maistru construcţii hidroenergetice.
În schimb, MECT precizează că vor fi introduse noi calificări profesionale, pentru care se asigură pregătirea prin învăţământul preuniversitar, cum ar fi asistent manager, tehnician iluminare filmare, asistent producător film - tv, operator sunet, asistent regizor artistic şi agent expediţie şi logistică.
"Documentul stabileşte şi comasarea calificărilor profesionale tehnician în cultura şi protecţia pădurilor şi tehnician în comercializarea produselor forestiere într-o singură calificare - tehnician silvic, dar şi schimbarea unor denumiri ale calificărilor profesionale pentru o mai bună clarificare a domeniului de activitate, o lărgire a domeniului de activitate, respectiv scindarea unor calificări", precizează MECT.
Actul normativ a fost adoptat în vederea adaptării calificărilor profesionale din învăţământul preuniversitar la nevoile pieţei muncii.