Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Craiova, că trebuie iniţiat un amendament care să elimine din textul Constituţiei articolul prin care se instituie necesitatea avizului Parlamentului pentru începerea urmăririi penale în cazul unui demnitar.
"Cred că avem obligaţia de a îndrepta această prevedere constituţională. Eu sunt dispus şi, dacă sunt şi alţi colegi din afara PSD pentru susţinerea unui amendament pentru eliminarea acelui articol din Constituţie care cere în mod expres avizul Parlamentului pentru o astfel de situaţie, este nevoie doar de o treime din deputaţi şi senatori", a spus Geoană, citat de corespondentul MEDIAFAX.
El susţine că eliminarea articolului constituţional reprezintă o "obligaţie" a parlamentarilor.
"În mod normal, Parlamentul nu are ce căuta în astfel de dosare. Faptul că avem în Constituţie o prevedere care a fost confirmată de Curtea Constituţională ne obligă, ca parlamentari şi oameni politici, să încercăm să îndepărtăm acest element ce va face din această temă o temă hiperpolitizată", a afirmat preşedintele PSD.
Geoană apreciază că prin modificarea Constituţiei prin eliminarea articolului s-ar scoate şi "elementul politic" din actul de justiţie.
"Eu susţin că avem un subiect extrem de politizat şi dacă vrem să scoatem elementul de politic din justiţie, inclusiv prin implicarea Parlamentului, trebuie să eliminăm Parlamentul ca aviz obligatoriu înainte de începerea urmării penale pentru parlamentar", a mai spus Geoană.
Liderul social-democrat spune că, indiferent de decizia politică pe care o vor lua Adrian Năstase şi Miron Mitrea, el o va respecta.
"Din punctul meu de vedere, cei doi colegi ai noştri, din punct de vedere politic, vor lua o decizie într-un fel sau altul, este o decizie pe care am s-o respect. Dar din punct de vedere al dosarelor care sunt acolo, este clar din ce am văzut acolo, măcar din voturile parlamentarilor, că este o foarte străvezie intenţie politică", a declarat Geoană.
Solicitările DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazurile lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea au fost respinse, miercuri, de Camera Deputaţilor.