Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut parlamentarilor să renunţe la "conflictele artificiale" şi să se implice în proiectul de reconstrucţie a zonelor calamitate, anunţând că Guvernul va renunţa, la rândul său, la "politica paşilor mărunţi" şi va majora la 6% din PIB fondurile alocate pentru infrastructură.
"În astfel de situaţii critice trebuie să lăsăm la o parte conflictele artificiale şi să susţinem proiectele în beneficiul cetăţenilor. În calitate de prim-ministru, de deputat, coleg al dumneavoastră, vă chem să fiţi parte la proiectul de reconstrucţie al zonelor inundate", a spus Tăriceanu în discursul susţinut, miercuri, la Camera Deputaţilor pe tema inundaţiilor. El a precizat că, prin intervenţia sa, se adresează Parlamentului şi, în egală măsură, românilor.
Premierul a arătat că este nevoie ca autorităţile să nu mai deruleze o "politică a paşilor mărunţi" în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură, strategie pentru care autorităţile sunt mereu nepregătite în faţa calamităţilor.
"Inundaţiile din ultimele săptămâni ne-au arătat din nou că prioritatea zero pe termen mediu şi lung a României trebuie să fie investiţiile majore în infrastructură, care să susţină dezvoltarea economică fără precedent a economiei româneşti. Inundaţiile din ultimele săptămâni ne-au arătat că, dacă vom continua politica paşilor mărunţi în infrastructură, riscăm să fim mereu luaţi pe nepregătite. Trebuie să renunţăm la politica paşilor mărunţi în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură, această politică nu a dat rezultate până acum şi trebuie să avem tăria să o recunoaştem", a afirmat Tăriceanu.
El a prezentat un raport din care rezultă că inundaţiile produse în ultima perioadă au fost cauzate de debite ridicate, cu o probabilitate de producere la 100 sau 200 de ani.
Datele prezentate de şeful Guvernului relevă că ploile torenţiale au afectat 5.859 de locuinţe, dintre care 1.545 trebuie reconstruite iar celelalte reparate şi consolidate, un număr de 71 şcoli şi 8 biserici, precum şi peste 1.200 kilometri de drumuri naţionale, judeţene şi comunale. Revărsările de ape au determinat evacuarea temporară a aproximativ 27.000 de persoane. Un număr de alte 39 de obiective sociale, precum sedii de primării şi ale Poliţiei de Frontieră, au fost inundate.
Pagubele din agricultură, silvicultură şi îmbunătăţiri funciare sunt estimate la aproximativ 188 de milioane lei, iar o primă evaluare a costurilor totale de reconstrucţie indică faptul că efortul financiar necesar reconstrucţiei în zonele afectate de inundaţii se apropie de circa 500 milioane euro.
"Acesta trebuie să se reflecte în proiecte de refacere a infrastructurii de transporturi, de mediu, refacerea şi consolidarea locuinţelor distruse şi afectate, acoperirea pagubelor din agricultură, refacerea reţelelor electrice şi de comunicaţii şi altele", a spus premierul.
Tăriceanu a arătat că plăţile de ajutoare sociale, în valoare totală de 9,5 milioane lei, au fost deja distribuite către 90% dintre sinistraţi, şi a asigurat că toate materialele de reconstrucţie, în sumă de 57 milioane lei, vor fi livrate până la 15 septembrie. Suma totală pentru acoperirea cheltuielilor de reconstrucţie a locuinţelor este estimată la 27 milioane lei.
El a arătat că o parte dintre ajutoare au fost acordate şi din partea unor firme comerciale şi oameni de afaceri.
Premierul şi-a întrerupt pentru câteva secunde discursul şi s-a adresat deputaţilor PDL, apreciind că aceştia nu erau atenţi: "Mă scuzaţi dacă vă deranjez cumva prin informaţiile pe care vi le prezint".
El a continuat citirea raportului şi a cerut parlamentarilor să lase la o parte "conflictele artificiale" şi să se implice total în reconstrucţia zonelor calamitate.