Ministerul Sănătăţii face apel la populaţie să respecte recomandările medicilor, pentru a evita îmbolnăvirile datorate caniculei, având în vedere că meteorologii au anunţat pentru joi şi vineri temperaturi de 38 de grade Celsius.
Astfel, pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi extreme, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În cazul în care nu pot evita deplasările în intervalul 11.00-18.00, specialiştii recomandă celor care ies în soare să poarte pălării, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
În perioadele de caniculă, populaţia trebuie să bea un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. Consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, trebuie evitat în zilele caniculare, deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, trebuie evitat consumul băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
Printre recomandările specialiştilor pentru perioadele caniculare se află şi consumul fructelor şi legumelor proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), care conţin o mare cantitate de apă şi a iaurturilor.
Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe este recomandată închiderea ferestrelor expuse la soare, tragerea jaluzelele sau draperiilor şi închiderea aparatelor electrocasnice care nu sunt necesare. Pe parcursul zilei sunt indicate duşurile calduţe. Totodată, aparatele de aer condiţional trebuie reglate astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală, iar ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 de grade Celsius.
Pentru prevenirea apariţiei de îmbolnaviri la sugari şi copiii mici, medicii recomandă realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de cădură, umiditate excesivă şi curenţi de aer, hidratarea corespunzătoarea, îmbrăcămintea lejeră şi evitarea expunerii la soare. De asemenea, sistemul de alimentaţie nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în perioada caniculară
"Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi, şi obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie. Copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei", potrivit recomandărilor Ministerului Sănătăţii.
Pentru copiii aflaţi în tabere, Ministerul Sănătăţii recomandă asigurarea condiţiilor corespunzătoare de cazare, respectarea riguroasă a normelor de igienă alimentară, hidratarea şi supravegherea acestora. Locurile de joacă trebuie alese la umbră, în afara orelor de caniculă, iar copiii trebuie să aibă capul acoperit.
Persoanele vârstnice şi cele cu afecţiuni cronice trebuie să evite deplasarea în perioadele de vârf ale caniculei, să stea în locuri care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, să se hidrateze, să consume legume şi fructe proaspete, să evite alimentele uşor perisabile şi să nu consume alcool şi cafea.
Potrivit specialiştilor, în perioadele caniculare persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune trebuie să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
Ministerul Sănătăţii recomandă angajatorilor să reducă intensitatea şi ritmului activităţilor fizice, să asigure ventilaţie la locurile de muncă şi să alterneze efortul dinamic cu cel static şi perioadele de lucru cu cele de repaus, în locuri umbrite şi cu curenţi de aer. Totodată, Ministerul Sănătăţii recomandă angajatorilor să asigure angajaţilor doi - patru litri de apă minerală pe persoană şi pe schimb, echipament individual de protecţie şi duşuri.
Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de caniculă pentru 15 judeţe din estul, sudul şi vestul ţării, precum şi pentru Bucureşti, unde de joi după-amiază şi până vineri seară sunt anunţate temperaturi de 37-38 de grade.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, începând de joi, de la ora 14.00, şi până vineri, la ora 20.00 vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza în majoritatea localităţilor, în special în zonele de câmpie, astfel încat indicele de confort termic temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80.
În Câmpia de Vest şi în cea mai mare parte a Câmpiei Române (judeţele Bihor, Arad,Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Vaslui, Ilfov şi municipiul Bucureşti valorile termice maxime vor fi frecvent de 37- 38 de grade.
Valori în jurul a 37 de grade se vor înregistra izolat şi în sudul judeţelor Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, precum şi în vestul judeţelor Constanţa şi Tulcea.