O eclipsă parţială de Lună va putea fi observată, în noaptea de 16 spre 17 august, din toată România, în acest sens Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti se va deschide pentru public între orele 21.00 şi 3.00, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, Luna se va afunda în umbra Pământului în proporţie de 80%, eclipsa fiind vizibilă cu ochiul liber.
Eclipsa de Lună, care va dura 5 ore şi 34 de minute, va începe la ora 21:22, când satelitul va intra uşor în penumbra Pământului. După primele 10-15 minute se va putea observa cum partea din stânga a discului lunar va deveni mai palidă. Planeta Neptun se va afla foarte aproape de Luna, la începutul eclipsei. Neptun nu poate fi observat cu ochiul liber, dar prin orice binoclu poate fi văzut ca o stea.
Cea mai spectaculoasă parte a eclipsei este perioada când Luna se află în umbra Pământului. Luna va începe să intre în umbră începând cu ora 22:36, de când discul acesteia va deveni mai roşiatic cu fiecare minut ce se va scurge. Între orele 22:36 şi 01:44 Luna va fi afundată în proporţie de 80% în umbră. Maximul eclipsei se va produce la ora 00:10, când culoarea jumătăţii de sud a Lunii va fi portocaliu-carămizie.
Chiar dacă se va afla în umbră, Luna nu va fi întunecată complet pentru că atmosfera Pământului va devia razele de lumină ce vin de la Soare. Eclipsa se va termina la ora 2:55. Luna va rămâne în continuare pe cer, până la ora 6.
Fenomenul va putea fi observat din toată ţara, doar în cazul în care cerul este senin.
În februarie a avut loc prima eclipsă a anului 2008, una totală, care a putut fi observată din România şi care, totodată, a fost ultima de acest tip din acest deceniu.
Următoarea eclipsă totală de Lună vizibilă din ţara noastră se va produce pe 15 iunie 2011. Fenomenul va fi vizibil în majoritatea zonelor din Africa, Europa de Est, Asia Centrală, India şi Orientul Mijlociu.