Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, refuză propunerile făcute, luni, de ministrul Justiţiei de numire a sa ca Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles sau ca adjunct al DNA.
Într-un comunicat al DNA se arată că Daniel Morar a aflat din presă de propunerea făcută de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei.
De asemenea, Daniel Morar a primit şi Ordinul prin care este delegat de procurorul general al României în funcţia de şef al DNA pentru o perioadă de 90 de zile începând din 12 august.
"Domnul Daniel Morar nu ia în calcul niciuna dintre propunerile care îl vizează, conţinute în declaraţia ministrului Justiţiei", se arată în comunicatul DNA.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, luni, că propune pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe procurorul Monica Şerbănescu, iar pe Daniel Morar pentru postul de Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei la Bruxelles sau pentru cel de adjunct al DNA.
Ministrul Predoiu a subliniat că în decizia sa a ţinut cont de parteneriatul pe care trebuie să-l aibă cu Comisia Europeană, dar şi de experienţa şi angajamentul în lupta anticorupţie a lui Daniel Morar.
"Cred că experienţa actualului procuror şef al DNA şi angajamentul său incontestabil în lupta contra corupţiei sunt elemente de care sistemul justiţiei nu se poate dispensa", a explicat Predoiu.
Demnitarul a precizat că va propune premierului înfiinţarea unui post de Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei (MJ) în cadrul Misiunii României la Bruxelles, pe probleme speciale de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), reforma justiţiei şi lupta anticorupţie.
Demnitarul a mai spus că o alternativă ar mai fi şi numirea lui Daniel Morar ca adjunct al procurorului şef al DNA, după consultări cu acesta.
Predoiu a subliniat că adoptarea acestor măsuri are drept scop atât creşterea credibilităţii şi eficienţei acţiunii DNA, "cât şi valorificarea experienţei actualului procuror şef al DNA, prin numirea sa într-un post cheie pentru reforma justiţiei şi lupta anticorupţie, sau păstrarea sa în conducerea instituţiei".
Întrebat dacă funcţiile oferite lui Daniel Morar sunt posturi "de consolare" pentru acesta, ministrul Predoiu a răspuns că nu este cazul unor asemenea presupuneri şi că schimbările din DNA ţin de buna funcţionare a acesteia, cât şi de stabilitatea parteneriatului cu Comisia Europeană.
Predoiu a adăugat că, deşi Daniel Morar a adus credibilitate şi echilibru Direcţiei Naţionale Anticorupţie, se urmăreşte aducerea "unui plus de echilibru" în această instituţie, realizat prin numirea porcurorului Monica Şerbănescu la şefia instituţiei.
Daniel Morar a fost delegat, luni, la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru 90 de zile, de către de procurorul general al României, Codruţa Kovesi, au comunicat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.