Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a respins propunerea de modificare a actului constitutiv al Fondului Proprietatea aflată pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor societăţii, care a avut loc vineri.
Potrivit unui comunicat al Fondului Proprietatea, cel mai mare acţionar, MEF, a votat împotriva schimbării statutului, motivând că nu a fost finalizată procedura de evaluare a activelor care aparţin Fondului.
"Instituţia noastră a demarat o serie de consultări cu instituţiile publice implicate în portofoliul cărora se află societăţile comerciale de la care au fost transmise pachete de acţiuni la Fondul Proprietatea. Ca urmare a acestor consultări, a reieşit faptul că există o serie de neconcordanţe între valorile activelor transmise către societate, astfel cum au fost acestea reţinute în raportul de evaluare, şi opinia acestor instituţii cu privire la valorile acestor active. Pentru motivele mai sus invocate, considerăm că nu este oportun ca la acest moment să fie modificat actul constitutiv al societăţii prin menţionarea expresă a numărului de acţiuni indisponibilizate, aparţinând statului român, fiind necesară mai întâi clarificarea aspectelor mai sus menţionate", se spune în motivarea Ministerului Economiei şi Finanţelor.
Varianta propusă pentru modificarea statutului stabilea că, deşi capitalul social este de 14,24 miliarde lei, capitalul social subscris şi vărsat este în valoare de 13,644 miliarde lei, fiind indisponibilizate la Depozitarul Central un număr de 596.360.765 acţiuni ale Statului Român, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Astfel, MEF nu a dorit să fie recunoscută prin actul constitutiv diferenţa dintre capitalul social statutar şi valoarea subscrisă rezultată din evaluarea portofoliului.
Propunerile de la Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor au fost aprobate cu majoritate de voturi.
Fondul Proprietatea va acorda un dividend de 0,0065960489 lei/acţiune, ceea ce înseamnă distribuirea unei sume totale de aproape 90 de milioane lei.
Acţionarii au aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, care indică venituri de 461 milioane lei şi un profit net 414 milioane lei. Cheltuielile programate pentru acest an se ridică la 40,34 milioane lei.
La şedinţe au fost prezenţi 44 de acţionari reprezentând 92,1932549% din capitalul social al Fondului.
Creat ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operaţional, ca societate pe acţiuni înregistrată la Registrul Comerţului, în decembrie 2005.
Statul, reprezentat de Ministerul Economiei şi Finanţelor, este acţionarul majoritar al Fondului. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Fondul Proprietatea, numărul acţionarilor persoane private este de 1.891, acţiunile lor reprezentând 19,51% din capitalul social.
Fondul Proprietatea a încheiat anul trecut cu un profit net de 313,1 milioane lei, valoare de 4,3 ori mai mare faţă de cea din 2006, la venituri de peste 410 milioane de lei. La 27 iunie, Fondul Proprietatea avea depozite bancare în sumă de 852 milioane lei.