Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 aug 2008 - Anul XIII, nr. 184 (3865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fondurile UE pentru viticultori vor viza în special restructurarea plantaţiilor şi promovarea

Joi, 7 August 2008 (18:06:40)

Viticultorii vor primi, în perioada 2009-2013, fonduri UE pentru restructurarea plantaţiilor, promovarea în state din afara blocului comunitar, asigurarea recoltei şi folosirea mustului concentrat la creşterea tăriei alcoolice a vinului, potrivit programului naţional suport din domeniu.
  În urma reformei organizării pieţei viticole din UE, fiecare stat membru foloseşte fondurile alocate anual, numite "plic naţional", în funcţie de propriile necesităţi, alegând dintr-o listă de posibile măsuri.

Programul României pentru perioada 2009-2013 prevede finanţarea măsurilor de reconversie şi restructurare a plantaţiilor, spre care vor merge cei mai mulţi bani, promovarea în state din afara blocului comunitar, utilizarea mustului concentrat pentru creşterea tăriei alcoolice, asigurarea recoltei şi investiţiile, ultima categorie urmând să fie finanţată numai în caz de necesitate.

Programul a fost transmis Comisiei Europene până la termenul limită, stabilit pentru 30 iunie. Comisia analizează documentul şi transmite în maxim două luni dacă a aprobat proiectul sau acesta trebuie modificat, potrivit Ministerului Agriculturii.

Măsura de reconversie şi restructurare, cuprinsă în programul naţional suport, este activă deja, solicitările depăşind bugetul alocat. Activităţile finanţate includ modificarea distanţelor de plantare între rânduri în vederea mecanizării şi reamplasarea parcelelor în zone cu condiţii climatice mai bune.

O altă destinaţie a fondurilor va fi promovarea în state din afara UE, iar România intenţionează chiar să suplimenteze cu 30% finanţarea comunitară din domeniu, pentru a atinge obiectivul de creştere anuală cu 4% a exportului, faţă de 2008, a vinurilor cu denumire de origine protejată şi indicaţie geografică protejată, precum şi a vinurilor pentru care se indică soiul.

Activităţi eligibile sunt participarea la târguri şi expoziţii, acţiuni de relaţii publice sau publicitate, campanii de informare, degustări şi studii ale noilor pieţe. Suma acordata ca sprijin nu va depăşi 50% din cheltuieli, iar beneficiari pot fi atât producătorii privaţi, cât şi organizaţiile profesionale sau interprofesionale.

Viticultorii vor primi bani şi pentru asigurarea recoltei plantaţiilor viticole cu soiuri pentru struguri de vin.

Suma acordată ca sprijin financiar comunitar nu va depăşi 80% din costul primelor de asigurare împotriva pierderilor cauzate de fenomene climatice cu efecte adverse asimilabile dezastrelor naturale şi 50% din costul primelor pentru asigurarea împotriva altor pierderi cauzate de fenomene climatice cu efecte adverse şi împotriva pierderilor cauzate de animale, boli vegetale sau de infestări cu dăunători.

Folosirea mustului de struguri concentrat sau concentrat rectificat la creşterea tăriei alcoolice naturale este o altă activitate finanţată. Sprijinul este stabilit în funcţie de tăria alcoolică în volume pe hectolitru, iar beneficiarii trebuie să depună cererea de sprijin în termen de cel mult 60 de zile de la data ultimei operaţiuni, dar nu mai târziu de 1 aprilie al anului viticol respectiv, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Măsurile sunt prezentate general în program şi vor fi detaliate prin ordine ale ministrului Agriculturii.

România va primi în perioada 2009-2013 fonduri UE de circa 210,5 milioane de euro, iar cea mai mare parte din bani vor fi utilizaţi pentru reconversia şi restructurarea plantaţiilor, cu o alocare de 36-37 de milioane de euro anual, potrivit sumelor estimative cuprinse în programul naţional suport.

Suma alocată pentru asigurarea recoltei va creşte anual, de la 3,5 milioane de euro în 2009 la 5,1 milioane de euro în 2013.

Promovarea pe pieţe terţe va beneficia de o alocare cuprinsă între 425.000 de euro şi 600.000 de euro anual, iar folosirea mustului concentrat de fonduri de 150.000-170.000 de euro în fiecare an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fondurile UE pentru viticultori vor viza în special restructurarea plantaţiilor şi promovarea.
 Vizualizări articol: 541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fondurile UE pentru viticultori vor viza în special restructurarea plantaţiilor şi promovarea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei