Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 7 aug 2008 - Anul XIII, nr. 184 (3865)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Adjunct al ISJ Suceava, în rol de învăţător într-un film documentar despre maghiarii din Bucovina

Joi, 7 August 2008 (17:54:34)

Inspectorul şcolar general adjunct sucevean, Daniel Hrenciuc, autorul unei cărţi despre maghiarii din Bucovina între 1774-1941, are rolul unui învăţător într-un film documentar, realizat cu sprijinul Guvernului Ungariei, ce reconstituie atmosfera interbelică a comunităţii maghiare din Bucovina.
 
  Hrenciuc a declarat, joi, că filmul documentar "Rădăcini", în care joacă, este un proiect finanţat de Guvernul Ungariei şi realizat la iniţiativa filialei sucevene a UDMR.

El a spus că acest film documentar doreşte să reconstituie atmosfera comunităţii maghiare din Dorneşti (Hadikfalva) din perioada interbelică, iar filmările au avut loc în cimitirul localităţii sucevene unde se află mormintele maghiarilor care au locuit în Dorneşti, la Biserica Catolică, iar în final la Muzeul "Furman" amenajat în gospodăria lui Radu Furman din aceeaşi localitate unde se află expuse obiecte de uz casnic, articole de îmbrăcăminte, fotografii vechi ale clădirilor, dar şi ale familiilor de maghiari din Dorneşti.

"Plecând de la promovarea istoriei unei comunităţi maghiare uitate s-a lansat ideea valorizării unui alt gen de turism", a spus Hrenciuc adăugând că difuzarea acestui film documentar în spaţiul maghiar ar putea să-i determine pe aceştia să vină să viziteze aceste locuri.

Hrenciuc a precizat că în acest film joacă rolul unui învăţător bătrân care povesteşte despre istoria maghiarilor din această localitate suceveană, despre arhitectura caselor locuite de aceştia, despre felul în care au ajuns pe aceste meleaguri, dar şi despre modul de organizare şi evoluţia comunităţii maghiare până la repatrierea acestora începând din toamna anului 1940 şi până în primăvara 1941.

Daniel Hrenciuc este doctor în istorie şi autorul a zece cărţi de specialitate, iar în cartea intitulată "Maghiarii în Bucovina, 1774-1941", apărută în urmă cu doi ani la o editură ieşeană, prezintă pe larg istoria comunităţilor maghiare din Bucovina, respectiv ale celor din Dorneşti (Hadikfalva), Măneuţi(Andrasfalva), Ţibeni (Istensegits), Iacobeşti (Fogadjisten) şi Vornicenii Mari (Joszeffalva), participarea acestor comunităţi la viaţa socială, culturală, economică şi politică a Bucovinei.

Hrenciuc a mai scris două volume despre relaţiile diplomatice româno-polone în perioada 1918-1939, o carte monografică Jozef Pilsudski şi alte două cărţi despre integrarea minorităţilor în Bucovina având ca perioadă de studiu anii 1918-1940.

La rândul său, preşedintele filialei judeţene Suceava a UDMR, dr. Adriana Klara Hapenciuc a declarat corespondentului MEDIAFAX că acest film documentar de scurt metraj pe DVD a fost realizat în lunile mai-iunie şi face parte dintr-un proiect al organizaţiei non-guvernamentale "HABET" din Suceava care a fost selectat şi a primit finanţare de 4000 de euro din partea Guvernului maghiar în cadrul unui program destinat populaţiei maghiare din diaspora intitulat "Patria mea".

Hapenciuc a spus că proiectul Fundaţiei HABET Suceava îşi propune să ilustreze aspecte ale civilizaţiei secuieşti din Bucovina în trecut, prezent şi viitor având ca public-ţintă populaţia tânără din România şi Ungaria.

Ea a subliniat că acest film apare tocmai în 2008 declarat an al multilingvismului şi interculturalităţii arătând că la realizarea scurt-metrajului şi-a dat concursul şi un redactor al Emisiunilor în Limba Maghiară care a asigurat consultanţa tehnică şi montajul.

"Noi vrem să prezentăm acest film la Suceava într-un cadru mai larg", a spus Hapenciuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adjunct al ISJ Suceava, în rol de învăţător într-un film documentar despre maghiarii din Bucovina.
 Vizualizări articol: 559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Adjunct al ISJ Suceava, în rol de învăţător într-un film documentar despre maghiarii din Bucovina4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei