Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţi ai unor companii austriece cărora le-a spus că porturile româneşti de la Dunăre au nevoie de investiţii foarte mari pentru a deveni performante şi că există oportunităţi de investiţii în servicii în sectorul românesc al fluviului.
Întâlnirea dintre şeful statului şi reprezentanţii a peste 50 de firme austriece a avut loc la bordul unui vapor sub pavilion austriac, în timpul unei croaziere pe Dunăre, în zona Orşova.
Băsescu le-a spus oamenilor de afaceri prezenţi că România administrează 1.075 de kilometri de Dunăre, iar potenţialul de transport pe care acest fluviu îl are este utilizat în proporţie de doar 10-15 la sută.
El a menţionat că România va beneficia până în anul 2013 de 250 milioane de euro din fonduri europene pentru îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre, astfel încât până în acel an fluviul va îndeplini toate condiţiile pentru navigaţie în siguranţă, indiferent de debite.
Şeful statului a spus că, de-a lungul celor 1.075 de kilometri, România are 23 de porturi la Dunăre, caracteristica acestora fiind slabul nivel tehnologic. "Porturile necesită investiţii foarte mari pentru a deveni performante", a spus Băsescu, menţionând însă că "partea costisitoare a porturilor există deja, iar cea care necesită modernizări fiind cea legată de operarea navelor".
El a mai spus că un avantaj al porturilor dunărene este că acestea au legătură cu Marea Neagră prin porturile Constanţa şi Midia.
Şeful statului a precizat că el vede două oportunităţi sau două categorii de investiţii de-a lungul Dunării: în modernizarea şi administrarea unora dintre porturile româneşti de la acest fluviu şi în servicii directe în porturi şi de-a lungul lor.
El a adăugat că turismul este un alt domeniu în care se poate investi, localităţi, staţiuni balneo-climaterice şi istorice precum Herculane şi Cheile Buţii aflându-se în relativa apropiere a fluviului.
Preşedintele i-a asigurat pe oamenii de afaceri austrieci că sunt bineveniţi în România. "Cred că Dunăra este locul potrivit unde se pot face investiţii acum, indiferent dacă vorbim despre malul românesc, bulgăresc sau sârb", a adăugat el.
După discurs, şeful statului a vizitat vaporul pe care a avut loc întâlnirea, discutând cu cei prezenţi, admirând peisajul şi intrând chiar în cabina căpitanului, unde a stat de vorbă cu membrii echipajului.
La un moment dat, un consilier al preşedintelui i-a arătat acestuia statuia lui Decebal sculptată în stâncă, de la Cazanele Dunării. În acest context, preşedintele i-a spus unui reprezentant austriac că există o glumă legată de faptul că romanii au cucerit Dacia în anii 101, 102, 105, 106, iar în prezent românii cuceresc Italia, ambele evenimente petrecându-se "sub Traian". Cei aflaţi în apropierea preşedintelui au râs, iar unul dintre ei a întrebat de unde ştie această glumă, Traian Băsescu răspunzând că o ştie de la premierul italian Silvio Berlusconi.