Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a spus că este dispus să scoată subiectele de la bacalaureat de pe internet, dar are o singură rezervă, cine va spune părinţilor şi elevilor despre modificare, astfel încât va lua o decizie numai după ce se încheie dezbaterea publică pe această temă.
Consiliul Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti (UB) şi revista "Observator cultural" au organizat, joi, o dezbatere publică privind examenul de bacalaureat. La dezbatere au fost prezente cadre didactice universitare, decani şi rectorul UB, dar şi liderii unor organizaţii nonguvernamentale din educaţie, şi o echipă din staful Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, condusă de ministrul Cristian Adomniţei.
Dezbatarea a fost deschisă de decanul Facultăţii de Litere, profesor Liviu Papadima.
Consiliul facultăţii a redactat o scrisoare deschisă adresată ministrului Educaţiei şi tuturor universităţilor din România.
"În ciuda încercărilor repetate de restructurare, examenul de bacalaureat îşi pierde, în fiecare an, relevanţa şi credibilitatea. În forma actuală de desfăşurare, cu subiectele afişate electronic pe internet, bacalaureatul perturbă grav activitatea didactică din ultimii ani de liceu, favorizează memorarea mecanică şi stimulează fraudarea probelor scrise. Este necesară o reformă de profunzime a examenului de bacalaureat, în elaborarea căreia ar trebui implicaţi specialiştii în invăţământ şi beneficiarii acestuia", se precizează în scrisoarea deschisă.
Facultatea de Litere a anunţat şi că iniţiază o dezbatere interuniversitară şi invită instituţiile de învăţământ superior din România să-şi exprime public punctul de vedere în această privinţă.
Ideea renunţării la publicarea subiectelor pe internet a fost acceptată de toţi participanţii la dezbatere. Chiar şi ministrul a spus că este de acord cu ideea universitarilor bucureşteni, cu o singură rezervă, cine va supune părinţilor şi elevilor că la bacalaureatul din 2009 va fi o schimbare, întrucât într-un an şi jumătate nu a schimbat nimic, ci doar a continuat ceea ce a început ministrul Mihail Hărdău şi a fost criticat şi acuzat că a tulburat sistemul cu schimbările făcute.
"Nu sunt fanul publicării subiectelor pe net. Această idee, despre care nu vreau să comentez dacă este bună sau rea, a aparţinut ministrului Hărdău, decizia fiind luată în 20006, când din minister s-au dat subiectele. Anul acesta veţi vedea, pentru prima dată, cum oamenii din sistem vor fi pedepsiţi. Hoţia de la Sighet durează de ani de zile. Dar noi am fost singurii care am avut curajul să o facem publică. Îi îndemn pe toţi cei care au cunoştinţe de fraude la bacalaureat să le spună'', a adăugat ministrul Educaţiei.
El a spus şi că, pentru prima dată, în acest an profesorii au luat act că vor răspunde penal dacă săvârşesc nereguli la examene. Cu toate acestea, au fost probleme, iar 98 de profesori au fost eliminaţi de la examen.
Au existat 360 de încercări de spargere a site-ului MECT în doar câteva minute de la anunţare publicării subiectelor, a mai spus Adomniţei.
"Primii care fură sunt cei care fac subiectele. Poate ar fi bine ca o parte dintre subiecte să fie pe site-ul SRI. Dacă ar fi o tentativă de spargere a site-ului SRI, atunci ar fi altceva, dacă există o tentativă la un minister, este mai puţin important. Mai mult, pentru a evita corupţia am triplat indemnizaţiile celor implicaţi în examen. Eu aş creşte şi mai mult fondurile, de cinci ori, dacă s-ar putea, ca să-i protejăm pe profesori de corupţie", a precizat Adomniţei.
Ministrul a precizat că au existat fraude şi la bacalaureatul din 2007, "elevi care au copiat şi profesori care au spus subiectele, dar nu s-a făcut scandal".
"Am convingerea că bacalaureatul este expresia a ceea ce este societatea de azi", a mai spus demnitarul.
Adomniţei a precizat că ar fi de acord să scoată subiectele de pe internet, dar decizia trebuie asumată de toată lumea.
"Sunt dispus să scot subiectele de pe internet, dar vă invit să găsiţi răspuns pentru părinţii care au copii la bacalaureat în 2009. Să aşteptăm să se încheie perioada de dezbatere publică, să vedem ce sugestii primim, şi apoi vom decide dacă vom mai pune sau nu pe site-ul instituţiei subiectele la proba orală a bacalaureatului din 2009'', a adăugat Adomniţei, care i-a criticat pe universitarii facultăţii de litere pentru că nu şi-au susţinut colegii care au întocmit subiectele la proba orală de limba română a bacalaureatului din 2008 în faţa criticilor Academiei Române sau ale altor profesori de română.
Dezbaterea se încheie în 31 august, astfel încât, la 1 septembrie să fie semnat ordinul privind metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat din 2009.
( 1 aug 2008, 09:38:35