Prezidiul Academiei Române a hotărât să vină în ajutorul sinistraţilor din Moldova cu 50.000 de lei şi 30 de tone de grâu de la ferma Academiei Române de la Grădiştea, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Potrivit reprezentanţilor Academiei Române, banii au fost deja viraţi în conturile deschise pentru ajutorarea sinistraţilor, iar grâul va fi transportat în zonele afectate de inundaţii de către personalul fermei Academiei.
Miercuri, Primăria Sectorului 3 a iniţiat o campanie de colectare de ajutoare pentru persoanele afectate de inundaţii, prin înfiinţarea unui centru de sortare şi colectare a ajutoarelor umanitare, precum şi prin deschiderea unui cont în care cetăţenii pot dona bani.
Centrul de sortare şi colectare a ajutoarelor umanitare a fost deschis în calea Dudeşti Pantelimon 1-3, în incinta fostei fabrici CELPI.
Cetăţenii pot dona, între orele 12.00 şi 18.00, alimente neperisabile, îmbrăcăminte în prealabil spălată şi călcată, încălţăminte, mobilier, aparate electrocasnice sau materiale de construcţii.
La rândul său, Episcopia Romanului a instituit un comitet operaţional de urgenţă în vederea ajutorării familiilor afectate de inundaţii, iar membrii acestei unităţi vor merge în zonele calamitate şi, împreună cu preoţii din localităţile respective, vor evalua situaţia şi măsurile urgente care se impun.
După evaluare situaţiei, comitetul operaţional de urgenţă va înainta Episcopiei Romanului un raport complex privind numărul caselor distruse, numărul celor afectaţi de inundaţii, precum şi situaţia lăcaşurilor de cult.
De asemenea, Sectorul de Misiune şi Asistenţă Socială al Episcopiei Romanului va trimite adrese către toate protopopiatele pentru mobilizarea parohiilor în scopul strângerii de fonduri pentru ajutorarea persoanelor sinistrate.
Totodată, Crucea Roşie din Ungaria intenţionează să trimită, joi, ajutoare în judeţele din România afectate de inundaţii. Ajutoarele constau în cinci tone de conserve, două tone de detergent, pături, saltele şi 1.400 de seturi de bucătărie.
Ajutoarele vor fi trimise în judeţele Suceava, Iaşi, Botoşani, Neamţ şi Maramureş, unde inundaţiile au provocat moartea a cinci persoane, în timp ce alte peste 15.000 au fost evacuate.