Şeful Adminsitraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, Vladimir Kuliş, a declarat, marţi, după întâlnirea cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, că a dispus "de unele informaţii" legate posibile inundaţii de-alungul Prutului şi le-a transmis şi Guvernului României "la timp".
"Am dispus de unele informaţii ccă va fi o asemenea urgie, dar nu într-o asemenea amploare. Le-am transmis şi structurilor aferente din Guvernul României, care au şi mulţumit că le-am dat la timp", a declarat Vladimir Kuliş.
Kuliş a precizat că în Ucraina au fost distruse în urma inundaţiilor poduri şi sute de kilometri de drumuri, iar peste 10.000 de case sunt sub ape. El a precizat că un baraj s-a rupt, dar numai un oraş avut de suferit.
El a precizat că asemenea inundaţii nu au mai avut loc în Ucraina de o sută de ani şi că în trei zile, au căzut ploi "cât pentru un an".
Şeful Adminsitraţiei Regionale de Stat Cernăuţi s-a întâlnit, marţi, cu preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, pentru a discuta despre ultimele evenimente din zona judeţului Suceava şi de la graniţa cu Ucraina, în privinţa inundaţiilor.
"Intenţionez să-i cer convocarea Consiliului euroregiunii Prutul de Sus pentru a solicita fonduri de urgenţă Comisiei Europene, prin programul de cooperare transfrontalieră pentru infrastructură", a spus Flutur, înainte de întâlnire.
Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a criticat, luni, comunicarea "foarte săracă" dintre autorităţile române şi cele ucrainene pe tema inundaţiilor din nordul Moldovei, precizând că informaţiile despre starea reală a debitelor au ajuns târziu la autorităţile române.
"Comunicarea cu ucrainenii este foarte săracă. Nu avem informaţii suficiente şi la timp din Ucraina, pentru a şti ce putem şi ce trebuie să facem noi, aici", a declarat, luni, ministrul David, aflat la Rădăuţi-Prut, în judeţul Botoşani, localitate distrusă în mare măsură de apele revărsate ale Prutului.
MAE a anunţat, luni, printr-un comunicat, remis MEDIAFAX, că ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu a avut, în cursul după-amiezii, o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Markiyan Kulyk.
"În cadrul întrevederii, la care a fost prezent şi Gheorghe Stoica, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, s-a discutat despre importanţa unei cooperări cât mai eficiente între autorităţile de resort române şi ucrainene pentru gestionarea efectelor recentelor inundaţii din zona de frontieră dintre cele două ţări. Partea română a propus părţii ucrainene realizarea unei evaluări comune de către specialiştii români şi ucraineni a situaţiei, a posibilelor evoluţii hidro-meteorologice şi a măsurilor care pot fi luate în continuare. În acest cadru, partea română a arătat că o echipă de experţi hidrologi este gata să se deplaseze în Ucraina, în zonele afectate şi a solicitat acceptul părţii ucrainene în acest sens", se arată în comunicat.