Autorităţile din judeţul Botoşani au evacuat populaţia din mai multe localităţi situate în aval de Stânca-Costeşti şi au luat măsuri pentru prevenirea unor incidente care pot apărea în timpul golirii unei părţi din lacul de acumulare, în care volumul de apă a atins nivelul maxim.
Potrivit autorităţilor locale, au fost evacuate persoane şi animale din oraşul Ştefăneşti şi din localităţile Româneşti, Bobuleşti, Santa Mare, situate în apropierea barajului Stânca - Costeşti, de pe râul Prut.
Prim adjunctul Inspectorului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani, colonelul Petru Juglan, a declarat că în zonele situate în aval de Stânca-Costeşti au fost luate măsuri preventive pentru inundaţii, în localităţi precum Manoleasa, Ripiceni şi Mihălăşeni şi Başeu fiind înfiinţate comitete locale pentru situaţii de urgenţă.
De asemenea, populaţia a fost pregătită pentru eventualele efecte produse de inundaţii.
În amonte de baraj, apa este în scădere începând de luni noapte, însă autorităţile au decis golirea unei părţi din lacul de acumulare, cota acestuia situându-se peste nivelul maxim de retenţie.
Autorităţile au decis deversarea controlată a lacului de acumulare de la Stânca Costeşti, după ce Prutul a depăşit cota de pericol cu 50 de centimetri.
Potrivit secretarului de stat în MIRA, Victor Dobre, în total, au fost evacuate o mie de persoane, din amonte şi din aval de Barajul de acumulare de la Stânca Costeşti.
Hidrologii români, moldoveni şi ucraineni dezbat, marţi după-amiază, în ce măsură poate fi golit lacul de acumulare de la Stânca Costeşti, umplut până aproape de maximum din cauza viiturilor din ultimele zile de pe râul Prut, o decizie urmând să fie luată în următoarele ore.
La discuţiile de marţi după-amiază participă şi ministrul Mediului, Korodi Attila, care anterior a survolat cu un elicopter întreaga zonă, pentru a vedea ce măsuri pot fi luate.
Contactat de MEDIAFAX, ministrul Korodi a explicat necesitatea golirii unei părţi din lacul de acumulare de la Stânca Costeşti, care este, în prezent, "extrem de plin".
De altfel, tot marţi, hidrologul de serviciu de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Marius Mătreaţă, afirma că situaţia de la Stânca Costeşti este "critică".
"Ideea este că trebuie să începem să deversăm controlat, barajul fiind plin şi nemaiputând reţine cantităţile mari de apă care vin pe Prut", a afirmat Korodi.
Autorităţile de la Chişinău au decis, împreună cu cele române, să fie mărite deversările din lacul de acumulare de la Stânca-Costeşti, după ce apa a atins un nivel record, decizia fiind anunţată, marţi, de premierul moldovean, într-o sedinţă privind evoluţia debitelor pe râurile Nistru şi Prut.