Situaţia pe râul Prut, în zona barajului Stânca-Costeşti, este critică din cauza propagării viiturii din amonte, a spus hidrologul Marius Mătreaţă, de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), precizând că zona este monitorizată permanent.
Acesta a precizat că, la ora 15.00, cota de acumulare era de 96,68 la sută, pe când nivelul normal de retenţie este de 90,8 la sută.
"Exploatarea se realizează împreună cu autorităţile din Republica Moldova", a spus hidrologul, arătând că barajul Stânca-Costeşti, construit pe râul Prut, se află la graniţa dintre România şi Republica Moldova.
Autorităţile de la Chişinău au decis, împreună cu cele române, să fie mărite deversările din lacul de acumulare de la Stânca-Costeşti, după ce apa a atins un nivel record, decizia fiind anunţată, marţi, de premierul moldovean, într-o sedinţă privind evoluţia debitelor pe râurile Nistru şi Prut.
Primul ministru moldovean, Zinaida Greceanîi, a anunţat, marţi, că nivelul apei în lacul de acumulare de la Stânca-Costeşti, de pe râul Prut, a înregistrat un nou record, acest lucru impunând golirea lacului de acumulare cu o viteză mai mare.
"Astfel, în dimineaţa zilei de marţi a fost luată decizia, de comun cu partea română, de a mări deversările din lacul de acumulare Costeşti, care la ora 07.00 erau de 720 de metri cubi pe secundă", informează, într-un comunicat de presă, Guvernul Republicii Moldova.
Potrivit sursei citate, ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Vrabie, a informat că forţele armate au început noaptea trecută evacuarea locuitorilor din satele situate în aval de baraj, în special Branişte, Vrăneni şi Văscăuţi, populaţiei fiindu-i asigurată apă potabilă, alimente şi spaţiul necesar pentru cazare.