Preşedintele Traian Băsescu a cerut miniştrilor parlamentari, în şedinţa Guvernului, să susţină convocarea unei sesiuni extraordinare a Legislativului privind avizarea urmăririi penale în cazul unor foşti miniştri, arătând că raportul pe justiţie al CE ar fi fost mai bun dacă votul era exercitat.
Solicitarea a fost formulată în şedinţa de marţi a Guvernului, în care s-a discutat şi despre raportul pe justiţie al Comisiei Europene (CE), au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.
"Preşedintele a spus miniştrilor că este nevoie ca deficienţele menţionate în raportul CE să fie remediate şi a cerut susţinere din partea membrilor Guvernului pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pe tema avizării cererilor de urmărire penală în cazul unor foşti miniştri şi actuali parlamentari", au afirmat sursele citate.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, răspunzând unei întrebări, că "mâine-poimâine" va face o analiză, din perspectiva Preşedinţiei, a raportului prezentat de Comisia Europeană în 23 iulie, ocazie cu care va oferi amănunte despre scrisoarea trimisă luni Parlamentului.
Şeful statului a susţinut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni pe tema situaţiei din nordul ţării, puternic afectat de inundaţii.
Cu această ocazie, el a fost întrebat care sunt motivele pentru care a trimis o nouă scrisoare Parlamentului în care cere organizarea unei sesiuni extrordinare pentru avizarea urmăririi penale a unor foşti miniştri şi actuali parlamentari.
Şeful statului a declarat că îi propune ziaristului care a pus întrebarea amânarea răspunsului "până mâine-poimâine", când va face şi o analiză, din punctul de vedere al Preşedinţiei, în legătură cu cele menţionate în raportul Comisiei Europene.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Valeriu Turcan, a declarat, pentru MEDIAFAX, că şeful statului a solicitat, luni, în scris, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului organizarea unei sesiuni extrordionare pentru avizarea cererilor de urmărire penală în cazul unor foşti miniştri şi actuali parlamentari.
Turcan a precizat că în cerere se face referire la cele menţionate de Comisia Europeană în raportul prezentat în 23 iulie, în legtură cu faptul că Parlamentul politizează unele dosare de mare corupţie.
Cererea adresată luni de şeful statului este a doua de acest fel trimisă Legislativului, o solicitare similară fiind transmisă la începutul vacanţei parlamentare.
În 26 iunie, preşedintele Traian Băsescu a trimis o scrisoare preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, solicitând întrunirea în sesiune extraordinară a celor două Camere ale Parlamentului României, în prima decadă a lunii iulie 2008. "Solicitarea formulată de şeful statului are la bază întârzierile în ceea ce priveşte realizarea actului de justiţie cu privire la foşti miniştri actuali parlamentari, precum şi faptul că în prezent, activitatea Curţii de Conturi, instituţie fundamentală care controlează cheltuirea banului public este blocată, iar legea primită de preşedinte la promulgare conţine numeroase deficienţe, drept pentru care şeful statului a cerut reexaminarea ei", preciza atunci Administraţia Prezidenţială.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat, luni seara, că va trimite o scrisoare deputaţilor pe tema convocării unei sesiuni extraordinare, solicitată de preşedintele Traian Băsescu, pentru avizarea începerii urmăririi penale în cazurile Năstase şi Mitrea, dacă membrii Biroului Permanent nu vor aproba această cerere.
O sesiune extraordinară poate fi convocată de majoritatea membrilor Biroului Permanent sau la solicitarea, pe bază de semnătură, a unei treimi a deputaţilor.
Olteanu a mai spus că speră ca absenteismul deputaţilor să nu împiedice din nou luarea unei decizii în cazurile lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea. El a adăugat că speră ca măcar "crivăţul alegerilor din noiembrie" să-i determine pe deputaţi să participe la lucrările Camerei Deputaţilor.