Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) va plăti Federaţiei Ruse, anul viitor, 3,5 milioane dolari pentru depozitarea finală a deşeurilor radioactive rezultate din reprocesarea combustibilului nuclear uzat provenit de la reactorul de cercetare de la Măgurele.
Reactorul nuclear de la Măgurele, din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară, a fost oprit definitiv printr-o hotărâre a Guvernului din 2002, după ce a funcţionat aproximativ 40 de ani. În 2003, combustibilul neutilizat a fost returnat în Federaţia Rusă, însă cel folosit este depozitat lângă reactor.
În anul 2004, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare a încheiat un acord cu Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii (DOE), prin care instituţia americană s-a angajat să ofere consultanţă României în vederea returnării combustibilului uzat în Rusia şi să acopere costurile implicate în acest proces în limita sumei de 4,5 milioane de dolari.
După reprocesarea combustibilului uzat, Rusia şi România pot decide dacă deşeurile vor fi returnate sau vor fi depozitate contracost în Federaţia Rusă, conform unui proiect de hotărâre de Guvern, lansat în dezbatere publică.
"Costurile aferente depozitării finale a deşeurilor radioactive pe teritoriul Federaţiei Ruse se ridică la suma de 3,5 milioane dolari, iar ale unui eventual transport al acestora înapoi în România se ridică la şapte milioane de dolari. Aceste cheltuieli nu sunt acoperite de finanţarea DOE, trebuie acoperite de statul român şi, indiferent că deşeurile vor române în Rusia, sau se vor întoarce, după 20 ani, în România, acestea trebuie plătite Federaţiei Ruse la momentul la care combustibilul nuclear uzat trece graniţa", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Transportul combustibilului nuclear uzat înalt îmbogăţit provenit de la reactorul de cercetare de la Măgurele este programat să fie efectuat în cursul anului 2009.
"Opţiunea optimă pentru România este ca deşeurile redioactive rezultate în urma reprocesării combustibilului nuclear uzat să fie depozitate final în Federaţia Rusă, ţinându-se cont în primul rând de costurile pe care ar trebui să le plătească România la momentul la care combustibilul nuclear uzat trece graniţa Federaţiei Ruse, precum şi faptul că aceasta reprezintă o abordare conservativă a problematicii deşeurilor radioactive", se mai precizează în sursa citată.
Conform proiectului, suma de 3,5 milioane de dolari va fi achitată din fonduri bugetare, prin ANCS, al cărei buget de venituri şi cheltuieli pentru anul 2009 va fi suplimentat cu 7,84 milioane lei, echivalentul a 3,5 milioane dolari.