Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), prin autorităţile de sănătate publică judeţene, au distribuit 7.130 de doze de vaccin pentru imunizare împotriva hepatitei A şi tetanosului şi 370.000 de tablete de substanţe materiale sanitare şi substanţe dezinfectante, informează MSP.
Potrivit comunicatului de presă al MSP, ca urmare a inundaţiilor, în mai multe localităţi din judeţele Maramureş, Iaşi, Neamţ, Botoşani, Suceava, Sălaj, Satu Mare, Alba şi Harghita, Ministerul Sănătății, prin autoritățile de sănătate publică județene, a întreprins o serie de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor afectate de viituri. Astfel, luni au fost distribuite la Autoritatea de Sănătate Publică Suceava 1.700 de doze de vaccin împotriva hepatitei A (AHA) pentru copii, 160 de doze de AHA adult şi 2.000 de doze de vaccin antitetanos (VTA), ASP Maramureş – 500 doze de vaccin AHA pediatric şi 1.000 doze VTA, ASP Iaşi – 700 de doze de vaccin AHA pediatric, 170 doze AHA adult şi 500 doze de VTA, ASP Botoşani – 100 doze de vaccin AHA pediatric, iar pentru ASP Neamţ – 300 de doze de AHA pediatric.
De asemenea, au fost distribuite substanțe materiale sanitare și substanțe dezinfectante, în total 370.000 de tablete.
În același timp, autorităţile sanitare au luat măsuri pentru supravegherea epidemiologică a populaţiei, supravegherea calităţii apei de băut, prin măsuri de dezinfecţie şi analiza probelor de apă recoltate, catagrafierea şi vaccinarea populaţiei afectate, împotriva hepatitei A, tetanosului şi febrei tifoide.
S-au luat măsuri şi pentru informarea populaţiei cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor, consumul de apă îmbuteliată sau fiartă şi răcită, păstrarea igienei individuale şi a condiţiilor igienice de preparare, depozitare şi consum a alimentelor, evitarea automedicaţiei în situaţia apariţiei unor simptome de boală diareică sau alte boli, prezentarea imediată pentru consult la medicul de familie.
Totodată, va fi asigurată asistenţa medicală în zonele afectate, de către medicii de familie şi asistenţi medicali, şi s-au luat măsuri pentru raportarea imediată a unor afecţiuni precum boli diareice nespecifice, holeră, febră tifoidă, tetanos, hepatită acută virală de tip A, dizenterie, boli cu transmitere aerogenă (tuberculoză, rueolă, rubeolă, oreion, varicelă).
Potrivit MSP, acțiunile vor continua și în zilele următoare.
Până în prezent, Ministerul Sănătății Publice nu a primit nicio informare despre existența vreunui caz de îmbolnăvire în urma inundaţiilor.