Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Borşa, că are convingerea că Guvernul va acorda toată atenţia finanţării refacerii infrastructurii distruse de apele revărsate şi pentru despăgubirea celor care au casele afectate de inundaţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Nu cred că Maramureşul nu va primi resurse de la Guvern", a declarat preşedintele Băsescu.
Potrivit acestuia, România este acum "departe de a mai fi pe vremea când nu se putea interveni eficient" în asemenea situaţii, referindu-se la inundaţiile care au afectat nordul ţării.
Băsescu a adăugat că situaţia din Suceava este mult mai gravă decât cea din Maramureş.
Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, duminică seară, în localitatea maramureşeană Borşa, unde inspectează zona, grav afectată de inundaţii.
Elicopterul care l-a transportat pe preşedintele Traian Băsescu a aterizat în jurul orei 18.00, la inspecţie el fiind însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, şi de primarul din Borşa, Remus Şteţco.
La ora transmiterii acestei ştiri, preşedintele discută cu un grup de oameni pe malul pârăului Cislei, unde se lucrează la refacerea căii de acces la drumul către cartierul Baia Borş, care s-a surpat sâmbătă noaptea pe o porţiune de peste o sută de metri.
Un râu din Maramureş a fost poluat cu minereuri neferoase, sâmbătă seară, după ce iazul numărul 2 de la Baia Borşa s-a rupt din cauza ploilor abundente, iar sterilul s-a scurs în iazul numărul 1, şi exista riscul ca digul de protecţie al acestui iaz să cedeze, iar minereul să ajungă direct în râu.
Pentru a evita această situaţie, autorităţile locale au luat decizia să creeze o breşă în iazul numărul 1, pentru ca apele care spală sterilul să se scurgă în afară şi să nu mai creeze o presiune prea mare asupra digului, care putea duce la ruperea acestuia. În urma acestei acţiuni controlate, o parte din apa cu steril a ajuns, totuşi, în râul Cisla, care ajunge în râul Vişeu, râu care ajunge, în cele din urmă, în Tisa.
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, declara că, în situaţia în care s-ar rupe digul de la iazul numărul 1, iar apa cu steril ar ajunge în râu, autorităţile trebuie, potrivit convenţiilor internaţionale, să facă o alertă internaţională întrucât poluarea ar fi masivă.