Forţele de ordine din judeţul Iaşi au început, duminică, evacuarea a mii de persoane din zona Lunca Paşcani - un cartier mărginaş al municipiului Paşcani - unde, în cursul după-amiezii, pe râul Siret, este aşteptată o puternică viitură, transmite corespondentul MEDIAFAX.
La dispoziţia oamenilor, au fost puse autobuze, care îi transportă în zone sigure.
Hidrologii au anunţat că debitul Siretului ar putea depăşi, după ora 16.00, 2.000 mc/s, în dreptul municipiului Paşcani (suburbia Lunca).
"Fac apel la cetăţenii din Paşcani să înţeleagă gravitatea situaţiei, să colaboreze cu autorităţile şi să evacueze zona, pentru a nu-şi pune viaţa în pericol. Avem în vedere mai întâi copiii, bătrânii şi femeile. Dacă nu vom găsi înţelegerea necesară, va interveni armata pentru evacuarea cetăţenilor. Cred că va fi necesară evacuarea întregii zone a suburbiei Lunca, deoarece apele ar putea ajunge chiar până în spatele societăţii Kosarom", a declarat, duminică, primarul Paşcaniului, Grigore Crăciunescu.
Până la orele amiezii, la Liceul "M. Sadoveanu", din Paşcani, au fost cazaţi peste 200 de evacuaţi din Lunca Paşcani şi alte câteva zeci de persoane din împrejurimi, ameninţate de inundaţii. De asemenea, copiii vor fi cazaţi la Spitalul Municipal şi la grădiniţele din Paşcani.
Debitul râului Siret a atins punctul maxim în dreptul municipiului Paşcani vineri noapte, în jurul orei 2.00, fără însă a produce pagube, autorităţile spunând că lucrările de consolidare a malurilor râului au avut efectul scontat.
Vineri după-amiază, câteva sute de localnici au lucrat la ridicarea unor diguri de protecţie pe malul Siretului, din saci cu nisip, pe o lungime de câteva sute de metri. Autorităţile afirmă că în cazul în care nu s-ar fi construit aceste diguri, zeci de locuinţe din zona Lunca Paşcani ar fi fost inundate.
Sâmbătă, primarul Paşcaniului Grigore Crăciunescu a declarat că "apele au fost învinse", el mulţumind localnicilor pentru sprijinul acordat la consolidarea digului, acest lucru evitând în opinia, inundarea unor cartiere de la marginea municipiului.
"Avem la ora actuală un efectiv de 500 de jadarmi şi politişti care se ocupă de evacuarea persoanelor care au case în zonele de risc major. Unii nu vor să părăsească locuinţele, dar încercăm să-i convingem că îşi pun viaţa în pericol. Aşteptăm să mai sosească alţi 70 de jandarmi din Bacău care să ne ajute", a declarat pentru MEDIAFAX Mircea Tulică, şeful inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi.