Sindicaliştii încep, vineri, la ora 15.00, discuţiile cu Guvernul pentru semnarea acordului privind salariul minim propus de Executiv, reprezentanţii salariaţilor susţinând că nu sunt de acord cu modificările aduse de partea patronală.
Sindicatele anunţau, în urmă cu o zi, că nu vor semna acordul privind salariul minim, dacă Guvernul ţine cont de propunerile patronatelor, care nu acceptă modificările aduse de reprezentanţii salariaţilor privind o majorare a salariului minim de două ori pe an.
"Noi, în prezent, nu avem un text final, am transmis punctele noastre de vedere, şi noi şi patronatele, şi trebuie să vedem forma finală. Guvernul trebuie să vină cu o contrapropunere, sunt şi modificări ce pun probleme, unii reprezentanţi ai patronatelor nu vor să le accepte", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Hossu şi vicepreşedintele BNS, Ovidiu Jurca, au precizat, joi, pentru MEDIAFAX, că dacă Guvernul nu va accepta propunerile sindicatelor, vor fi nevoiţi să reia protestele suspendate.
Jurca a adăugat că BNS a cerut, pe lângă solicitările comune cu confederaţiile Cartel Alfa, CSDR, Meridian, ca în textul acordului să se precizeze o noţiune cât mai clară a ceea ce reprezintă salariul minim şi care este menirea lui.
Patru din cele cinci confederaţii sindicale - Cartel Alfa, BNS, CSDR, Meridian - au decis să semneze acordul cu Guvernul privind salariul minim, dar au unele precizări la text, care nu modifică partea de conţinut, ci doar "responsabilizează actorii" care se angajează să respecte acest protocol.
"Completările noastre nu modifică partea de conţinut a textului, ci doar responsabilizează toţi actorii care se angajează să respecte protocolul. Astfel, noi vrem ca Guvernul să se angajeze să emită două hotărâri anuale cu privire la majorarea salariului minim, una pe bază de prognoză, la 1 ianuarie şi alta pe bază de realizări, la 1 iulie, astfel ca în 2014 raportul dintre salariul minim şi cel mediu să ajungă de la sub 30 la sută, cât este în prezent, la 50 la sută", preciza Hossu.
CNSLR - Frăţia decide vineri dacă este de acord cu propunerea Guvernului, însă liderul confederaţiei, Marius Petcu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că propunerile patronatelor "întorc negocierile la punctul iniţial".
"Ne întoarcem la negocierile de bază, ne aşteptăm s-o luăm de la zero, pentru că propunerile patronatelor modifică fondul textului iniţial şi nu mai putem accepta în aceste condiţii", a precizat Petcu.
Miniştrii cu atribuţii în domeniul economic şi social au participat, maţi, la Palatul Victoria, la o reuniune de lucru în vederea pregătirii întâlnirii cu patronatele şi sindicatele pentru stabilirea salariului minim brut lunar. La reuniune, desfăşurată în coordonarea ministrului Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, au fost prezenţi, printre alţii, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, şeful Cancelariei premierului, Dorin Marian.
"Participanţii la reuniune au analizat propunerile partenerilor sociali primite până la acest moment. Rezultatele analizei, precum şi punctele de vedere ale ministerelor referitoare la propunerile primite vor fi prezentate primului-ministru şi vor fi utilizate în continuarea discuţiilor cu partenerii sociali. În urma întâlnirii dintre reprezentanţii Guvernului şi reprezentanţii partenerilor sociali din data de 16 iulie, a fost propusă încheierea un acord cu privire la majorarea salariului minim brut lunar, forma finală a acordului urmând să fie semnată la sfârşitul acestei săptămâni", se arată într-un comunicat al Guvernului.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a propuns, miercurea trecută, reprezentanţilor confederaţiilor sindicale să accepte ca salariul minim să fie majorat la 540 de lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, cu o creştere ulterioară graduală de o sută de lei pe an.
El a mai propus sindicatelor ca salariul minim să fie majorat la 600 lei la 1 ianuarie 2009 şi ca, în cadrul unei strategii pe termen lung, creşterea salarială să fie graduală şi anuală, astfel încât salariul minim brut să înregistreze o creştere anuală de aproximativ 100 de lei, pentru a se apropia la jumătate din salariul mediu.
Confederaţiile sindicale au anunţat, miercurea trecută, la finalul întâlnirii cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, că vor stabili săptămâna viitoare dacă acceptă oferta Guvernului de majorare a salariului minim la 540 de lei de la 1 octombrie.
Liderii sindicali s-au declarat mulţumiţi că premierul şi-a asumat obligaţia de a discuta mecanismele prin care salariul minim să ajungă să reprezinte 50% din cel mediu până în 2014. După consultările de săptămâna viitoare, confederaţiile sindicale vor decide dacă semnează sau nu acordul propus de premierul Tăriceanu.
Sindicalişii au organizat, timp de două săptămâni, pichete de protest, la sediile ministerelor Muncii şi Finanţelor, precum şi la Palatul Victoria. Aceştia ameninţau atunci cu un miting de amploare dacă Executivul nu va aproba majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei, aşa cum s-a angajat în protocolul încheiat în decembrie anul trecut.
Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit, în 11 decembrie 2007, ca din 2008 să fie un singur salariu minim unic pe economie, în primul semestru nivelul acestuia fiind stabilit la 500 de lei şi, dacă indicatorii economici vor permite, la 540 lei, din semestrul al doilea.