Salariul minim brut pe economie va fi majorat, din 2010, cu 130 lei în fiecare din primii doi ani, dacă indicatorii macroeconomici vor permite această creştere, şi va ajunge la 1.325 lei în 2014, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu, la finalul negocierilor cu sindicatele şi patronatele.
"Majorarea salariului minim la 540 lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009 este ceea ce poate suporta economia în acest moment, fără presiuni suplimentare asupra inflaţiei", a spus Tăriceanu, precizând că a discutat şi cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României înainte de a decide creşterea salariului minim.
Premierul a mai arătat că, în toamna acestui an, Guvernul va emite un act normativ prin care anumite categorii de prestaţii sociale nu vor mai fi raportate la salariul minim, ci la o altă bază de referinţă care urmează să fie stabilită.
El a apreciat că avantajul competitiv al României faţă de alte state nu trebuie să fie salariul redus al forţei de muncă, arătând că o remuneraţie redusă este caracteristică "ţărilor din lumea a treia".
Reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi cei ai patronatelor au semnat, vineri, acordul cu Guvernul privind majorarea salariului minim la 540 de lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009.
Acordul mai prevede ca, până în 2014, raportul dintre salariul minim şi salariul mediu să fie de 50 la sută. În fiecare an vor fi făcute două analize, urmate de câte o hotărâre de guvern privind creşterea salariului minim.