Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, vineri, după semnarea acordului privind majorarea salariului minim, că prestaţiile sociale nu vor mai fi majorate în funcţie de salariul minim, acest lucru urmând să fie reglementat în cel mai scurt timp printr-un act normativ.
"Printr-un act normativ vom dezlega prestaţiile sociale de salariul minim garantat, acestea urmând să fie stabilite în funcţie de un indicator social de referinţă care va fi aprobat anual", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Paul Păcuraru.
Demnitarul a precizat că valoarea prestaţiilor sociale va rămâne nemodificată în acest an, iar din 2009 acestea vor fi actualizate prin hotărâre de Guvern.
În prezent, drepturile care se acordă prin diverse acte normative, respectiv indemnizaţia de şomaj, sumele primite de către angajatori pentru încadrarea absolvenţilor, ucenicilor, elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor, precum şi a persoanelor în vârstă de peste 45 de ani sunt determinate în funcţie de salariul de bază minim brut pe ţară.
De asemenea, contribuţiile individuale pentru asigurările sociale de sănătate, respectiv ajutorul lunar rambursabil de care beneficiază persoanele lipsite de mijloace de existenţă sunt determinate tot în funcţie de salariul de bază minim brut pe ţară, precum şi contribuţiile de care beneficiază personalul neclerical.
Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru a anuţat încă de anul trecut că instituţia pe care o conduce are în vedere modificarea unor acte normative astfel încât prestaţiile sociale să nu se mai acorde în funcţie de salariul minim, astfel încât să nu se mai creeze presiune pe buget.