PC solicită dezbaterea "cu celeritate", în Senat, a unei propuneri legislative a conservatorilor care prevede ca numirea şefului DNA să se facă la propunerea CSM, iar nu a ministrului Justiţiei, ca în prezent, astfel încât succesorul lui Daniel Morar să fie desemnat în baza acestui text legislativ.
Într-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX, PC solicită dezbaterea şi adoptarea cu celeritate, de către Senat, a propunerii legislative privind modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, depusă în 2006 de Dan Voiculescu şi Gavrilă Vasilescu. "Considerăm că politizarea Justiţiei din România, constatată şi de Raportul Comisiei Europene, trebuie combătută prin măsuri concrete şi urgente. Astfel, prin propunerea legislativă menţionată, Consiliul Superior al Magistraturii, nu ministrul Justiţiei, ca în prezent, va propune preşedintelui României numirea şi revocarea din funcţie a următorilor magistraţi: procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al DNA, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al DIICOT şi adjuncţii acestuia", se arată în comunicat. "În consecinţă, numirea succesorului lui Daniel Morar la conducerea DNA, de către Traian Băsescu, trebuie făcută la propunerea CSM, în conformitate cu prevederile legii noi", subliniază conservatorii.
Comunicatul menţionează că, de altfel, Constituţia României arată că CSM este garantul independenţei justiţiei şi că "propune preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii".
"Partidul Conservator consideră că politizarea justiţiei din România opera lui Traian Băsescu şi a PDL trebuie să înceteze, iar adoptarea de către Senat a propunerii noastre legislative ar fi un demers salutar, în acest sens", conchide comunicatul.
Propunerea legislativă iniţiată în mai 2006 de Dan Voiculescu şi Gavrilă Vasilescu, a fost respinsă de Camera Deputaţilor în septembrie 2006, fiind transmisă apoi Senatului pentru a fi dezbătută.