Legea prin care bolnavii trebuie să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamente, materiale sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, este "imorală, inaplicabilă, demagogică şi populistă".
Declaraţia a fost făcută, vineri, agenţiei MEDIAFAX, de către Eugen Nicolăescu ministrul Sănătăţii.
"Este o lege inaplicabilă. Actul nu prevede modalitatee în care pot fi făcute aceste deconturi. Un exemplu, spitalul îşi cumpără medicamente la anumite preţuri, de regulă cele mai mici. Bolnavii pot cumpăra de la farmacii medicamente sau materiale sanitare la preţuri foarte mari. Cine suportă diferenţa de preţ ? Aceasta este o lege care nu are legătură cu realitatea'', a mai spus ministrul.
La rândul său, Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, a spus că legea a fost respinsă de către conducerea instituţiei pe care o reprezintă şi de către Executiv, dar totuşi ea a fost promulgată.
''Nu ştiu ce vom face. În lege se spune că aceste drepturi pot fi acordate în condiţiile impuse de contractul-cadru, ori acest document nu are o astfel de prevedere. Legea este iniţiativa deputatului PSL Sorin Paveliu, iar preşedintele a promulgat-o. Este publicată în Monitorul Oficial, deci teoretic ar trebui aplicată, dar nu se poate, pentru că nu avem norme", a mai spus preşedintele CNAS
În Monitorul Oficial a fost publicată legea de completare a Legii privind reforma în domeniul sănătăţii. Parlamentul a aprobat introducerea la articolul 218 alineatul 2 a unei completări de preveri la litera d. Potrivit modificării, "bolnavii trebuie să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamente, materiale sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul cadru".
În opinia preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cheltuielile efectuate de bolnavi ar trebui plătite de către spital.
"Eu plătesc spitalului tariful pe caz rezolvat, adică toţi banii cheltuiţi pentru fiecare bolnav până la externare. Dacă bolnavul nu primeşte medicamente, dar eu, Casă, am decontat cazul rezolvat, atunci spitalul ar trebui să deconteze banii cheltuiţi de pacienţi", a spus preşedintele CNAS.
El a mai explicat că decontarea cheluielilor făcute de bolnavi nu este uşor de realizat. "O dată pentru că deconturile sunt realizate la preţul de referinţă, adică cel mai mic preţ. Nu ştiu la ce preţ cumpără bolnavul un anumit medicament, dar eu trebuie să decontez la preţul de referinţă. Cred că trebuie să stabilim metodologia după care pot fi realizate deconturile şi fondurile din care pot fi luaţi bani pentru a fi achitată contravaloarea cheltuielilor făcute de bolnavi pe durata spitalizării", a adăugat Ciurchea.
Altfel spus, este necesară modificarea contractului-cadru privind acordarea asistenţei medicale pe 2008, pentru a preciza modul în care ar putea fi realizate aceste deconturi, mai spune sursa citată.