Germania şi mai multe ţări din nordul sau estul Europei s-au opus joi propunerilor preşedinţiei franceze a UE privind sancţionarea penală a angajării imigranţilor ilegali şi efectuarea unor inspecţii, în timp ce alte ţări, printre care şi România, le-au susţinut, relatează AFP.
"Dragă Brice, răspunsul meu este de două ori nu", i-a spus ministrul german de Interne, Wolfgang Schauble, omologului său Brixe Hortefeux, într-o dezbatere publică din timpul reuniunii miniştrilor de Interne ai UE, desfăşurată la Bruxelles.
Cele două propuneri au fost respinse şi de Suedia, Olanda, Finlanda, Polonia, Ungaria şi Cehia. Lituania şi-a exprimat "rezerva" în acest sens. Un număr de 21 din cele 27 de state membre UE s-au exprimat în timpul acestei dezbateri.
Toate statele care se confruntă cu fenomenul imigraţiei ilegale, printre care Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Cipru şi Malta, susţinute de Belgia, Estonia, Letonia, Austria, Bulgaria şi România, s-au pronunţat pentru interzicerea angajării muncitorilor cu situaţie ilegală şi pentru intensificarea controalelor în companii şi sectoare considerate expuse muncii la negru.
Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a pledat pentru sancţiuni penale. "Avem o lungă experienţă în ceea ce priveşte munca la negru şi cea mai disuasivă măsură este cea de a viza portofelul, cum ar fi confiscarea imobilului închiriat străinilor cu situaţie ilegală", a declarat el.
"Vinovatul este cel care angajează, care exploatează şi care profită de situaţia precară a imigranţilor ilegali", a subliniat la rândul său ministrul spaniol Celestino Corbacho.
Compromisul prezentat de preşedinţia franceză preconizează impunerea de sancţiuni penale pentru persoanele sau companiile care angajează străini cu situaţie ilegală şi controale în anumite sectoare (agricultură sau construcţii).