Bolnavii internaţi în spital şi care au fost obligaţi să-şi cumpere medicamente, materiale sanitare sau să facă investigaţii paraclinice, pe care trebuia să le primească gratuit, vor putea cere rambursarea tuturor cheltuielilor, în condiţiile impuse de contractul cadru.
Potrivit unui document publicat recent în Monitorul Oficial de completare a legii privind reforma în domeniul sănătăţii, Parlamentul a aprobat introducerea la articolul 218 alineatul 2 a completări la litera d. Potrivit modificării "bolnavii trebuie să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamente, materiale sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul cadru".
În opinia preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, cheltuielile efectuate de bolnavi ar trebui plătite de către spital.
"Eu plătesc spitalului tariful pe caz rezolvat, adică toţi banii cheltuiţi pentru fiecare bolnav până la externare. Dacă bolnavul nu primeşte medicamente, dar eu, Casă, am decontat cazul rezolvat, atunci spitalul ar trebui să deconteze banii cheltuiţi de pacienţi", a spus preşedintele CNAS.
El a mai explicat că decontarea cheluielilor făcute de bolnavi nu este uşor de realizat. "O dată pentru că deconturile sunt realizate la preţul de referinţă, adică cel mai mic preţ. Nu ştiu la ce preţ cumpără bolnavul un anumit medicament, dar eu trebuie să decontez la preţul de referinţă. Cred că trebuie să stabilim metodologia după care pot fi realizate deconturile şi fondurile din care pot fi luaţi bani pentru a fi achitată contravaloarea cheltuielilor făcute de bolnavi pe durata spitalizării", a adăugat Ciurchea.
Altfel spus, este necesară modificarea Contractului Cadru privind acordarea asistenţei medicale pe 2008, pentru a preciza modul în care ar putea fi realizate aceste deconturi.