Producătorii internaţionali sunt dispuşi să livreze în continuare toate medicamentele necesare populaţiei şi să onoreze integral comenzile distribuitorilor, inclusiv pentru programele naţionale de sănătate, a anunţat, miercuri, Ministerul Sănătăţii.
La iniţiativa ministrului Eugen Nicolăescu, la sediul Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) a avut loc, miercuri, o întâlnire cu reprezentanţii principalelor companii farmaceutice, membre ale Asociţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), cu care a evaluat situaţia aprovizionării farmaciilor cu medicamente.
"MSP a reafirmat disponibilitatea de a deschide discuţii pentru realizarea unui nou memorandum, cu toată industria farmaceutică, în vederea introducerii unei noi modalităţi de calculare a preţurilor la medicamentele din CANAMED, până la sfârşitul lunii septembrie 2008.De asemenea, vor fi reactualizate periodic lista de medicamente compensate, precum şi protocoalele terapeutice ataşate în funcţie de medicamentele noi care ar putea fi introduse pe piaţă", potrivit unui comunicat de presă al MSP.
De asemenea, tot miercuri a fost constituit un grup de lucru pentru finalizarea prevederilor viitoarei metodologii de calculare a preţurilor la medicamente. Părţile au convenit continuarea întâlnirilor pentru atingerea obiectivelor propuse, a mai spus sursa citată.
Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, declara, luni, că majoritatea producătorilor nu au autorizaţie să comercializeze medicamentele din noua listă de compensate şi gratuite în condiţiile impuse de Ministerul Sănătăţii.
"Distribuitorii nu au mai făcut comenzi, iar producătorii nu sunt autorizaţi să comercializeze medicamente în condiţiile Ministerului Sănătăţii Publice (MSP), respectiv cu un preţ cu 10 la sută mai mic decât preţul CIP, iar cursul leu-euro nu s-a mai actualizat, ceea ce duce la o devalorizare suplimentară cu aproximativ 8,5 procente, care până acum a fost suportată de producători. Preţul medicamentelor în România este cu 30 la sută sub media europeană", a spus Zaharescu la finalul videoconferinţei ministrului Sănătăţii cu reprezentanţii autorităţilor sanitare.
Potrivit directorului executiv al ARPIM, Ministerul Sănătăţii a venit cu o măsură "prea din scurt", neanunţată din timp şi din această cauză s-a creat această situaţie, care va dura între două săptămâni şi două luni.
Ministrul Sănătăţii le-a cerut, luni, reprezentanţilor Autorităţilor de Sănătate Publică Judeţene şi Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate să prezinte, până miercuri situaţia privind numărul exact de reţete compensate prescrise în perioada 15-20 iulie de către toţi medicii din judeţe, precum şi numărul celor eliberate în 1-14 iulie şi 15-22 iulie.
Totodată, ministrul sănătăţii a solicitat o verificare în toate farmaciile şi la distribuitori a stocurilor de medicamente din programele naţionale, termenul fiind 24 iulie, cu raportare pe 25 iulie.
"Vreau să demonstrez cu documente că tot ceea ce se spune cum că ar fi o criză în sistem este o minciună", a spus Nicolăescu la videoconferinţă.