Proprietarii de autovehicule pot obţine actele care atestă data primei înmatriculări, necesară calculării diferenţei dintre taxa de primă înmatriculare şi cea pe poluare, de la Serviciul Înmatriculări din cadrul Direcţiei Permise şi Înmatricularea Vehiculelor, RAR nepăstrând astfel de documente.
"Registrul Auto Român (RAR) nu păstrează informaţii sau documente originale referitoare la data primei înmatriculări. Prin urmare, solicităm tuturor să se adreseze Serviciului Înmatriculări din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor pentru informaţiile legate de aceste date", se arată într-un comunicat al RAR.
Potrivit normelor, taxa de poluare este calculată printr-o formulă care include coeficienţi stabiliţi în funcţie de gradul de poluare a motorului (normele Euro) şi emisia de dioxid de carbon, suma rezultată pentru fiecare subcategorie fiind ajustată cu o cotă de reducere raportată la vechimea maşinii, situaţia tehnică generală, nivelul de dotare şi rulajul mediu anual, cu un număr standard de kilometri pentru fiecare tip de autovehicul.
Persoanele care înmatriculează, de la 1 iulie, autovehicule second-hand vor beneficia de o reducere suplimentară a taxei de poluare auto dacă declară pe propria răspundere că rulajul mediu anual real al maşinii este mai mare decât cel considerat standard pentru categoria respectivă a vehiculului. Suma va putea fi ajustată şi atunci când persoana care solicită înmatricularea unui autovehicul face dovada, pe baza expertizei tehnice efectuate de Registrul Auto Român, că deprecierea autovehiculului rulat este mai mare decât cea indicată de grila fixă prevăzută în ordonanţă.
Tariful perceput de RAR pentru determinarea deprecierii autovehiculelor se ridică la 243 lei la maşinile cu masa maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone şi la 299 lei pentru cele care depăşesc această greutate.