România a descoperit şi notificat Comisiei Europene cele mai multe cazuri de nereguli privind fondurile de pre-aderare, urmare a numărului mai mare de controale efectuate, având cel mai activ sistem antifraudă din cele 12 noi state membre UE beneficiare ale acestor fonduri, informează DLAF.
Numărul notificărilor transmise de România către Comisia Europeană referitoare la nereguli privind fondurile de pre-aderare reprezintă aproximativ jumătate din totalul raportărilor, fără ca aceasta să reprezinte o vulnerabilitate ridicată, ci numărul mare de controale desfăşurate de autorităţi, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de către Departamentul guvernamental Antifraudă (DLAF), care citează raportul de activitate al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) din cadrul Comisiei Europene.
DLAF arată că impactul financiar al neregulilor a scăzut faţă de anul trecut de la 1,3% la 0,7%, iar neregulile afectează doar 0,7% din valoarea proiectelor în cadrul cărora s-au produs. Impactul financiar în scădere este confirmat şi de indicatorii pe termen mediu, rata neregulilor în perioada 2002-2007 fiind de 1,08% (valoarea neregulilor detectate raportată la valoarea cheltuielilor eligibile din aceeaşi perioadă).
"România a înregistrat progrese semnificative în recuperarea fondurilor plătite necuvenite, rata de recuperare în perioada 2002-2007 fiind de aproape 53%, cu 10% peste media europeană (situată la 43%). Pe anul 2007, din cele 14,3 milioane euro (valoarea neregulilor), mai sunt de recuperat 5,7 milioane euro", se arată în comunicat.
Sursa citată mai susţine că România se menţine în grupul celor mai disciplinate state în ceea ce priveşte respectarea regulilor raportare stabilite la nivel comunitar şi parte din grupul statelor membre care au respectat în totalitate termenele de raportare şi au transmis rapoartele de nereguli corect, fără date lipsă, în proporţie de 95,12%.