Un număr de 31 de edituri, societăţi de publishing şi instituţii de cultură din România vor reprezenta România la Frankfurt Book Fair, cel mai mare târg de carte şi produse media din lume, care se va desfăşura în perioada 15 - 19 octombrie, potrivit site-ului evenimentului.
Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) a anunţat, încă de la începutul anului, că va organiza standul României la ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Frankfurt.
Potrivit Ioanei Gruenwald, director de program la Centrul de Carte Germană - Birou al Târgului de Carte de la Frankfurt, MCC a achiziţionat un stand de 150 de metri pătraţi în cadrul târgului. "Este o suprafaţă cu 50 de metri pătraţi mai mare decât cea pe care s-a derulat standul românesc anul trecut, dar încă nu s-au anunţat editurile", a declarat, în luna aprilie, Ioana Gruenwald.
Standul va găzdui, potrivit site-ului www.en.book-fair.com, un număr de 31 de edituri, societăţi de publishing şi instituţii de cultură din România.
Editurile româneşti care îşi vor expune cărţile la Salonul de carte de la Frankfurt sunt: Adevărul Holding, All, Aramis, Ars Longa, Cartea Românească, Comunicare.ro, Corint, Curtea Veche, editura Enciclopedia Rao, Niculescu, Paralela 45, Publica Com, Egmont Romania SRL, Grupul editorial Humanitas, Institutul European Publishing House, Minerva, Nemira, Prior Books Distributors SRL, RAO, Regia Autonomă "Monitorul Oficial", editura Lider, Polirom, Igloo Media, Vremea Press, Vivaldi Publishing House, editura Universităţii Bucureşti, Editura Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA).
La Frankfurt vor fi prezente şi agenţiile literare Simona Kessler International Copyright Agency, Sun, dar şi Intuitext - departamentul de eLearning al companiei Softwin, care promovează educaţia virtuală - şi Ministerul Culturii şi Cultelor.
În 2007, 4.448 de expozanţi din 108 ţări şi-au prezentat produsele, pe o suprafaţă totală de 172.000 metri pătraţi, în cadrul târgului. Frankfurt Book Fair este cel mai important centru comercial în materie de drepturi de autori şi licenţe. În cadrul manifestării sunt ofertate cărţi, dar şi CD-uri, DVD-uri, audiobook-uri, reviste şi calendare. Profesioniştii din această industrie folosesc târgul ca pe un prilej de perfecţionare, o ocazie de a stabili contacte importante şi pentru a face afaceri. Astfel, programul din 2007 a inclus în jur de 2.700 de mese rotunde, lecturi, premieri, şedinţe de autografe.
Din 1976, există tradiţia ca manifestarea să aibă o ţară "Invitat de onoare", cu scopul de a prezenta publicului piaţa de carte, literatura şi cultura respectivă, în cât mai diverse forme de manifestare. În ultimii ani, au dat curs acestei invitaţii ţări din zone geografice şi culturale extrem de variate: ţările Africii, ale lumii arabe, Lituania, Polonia, Rusia etc.