PDL a atacat, luni, Regulamentul Senatului la Curtea Constituţională, solicitând ca începerea urmăririi penale împotriva miniştrilor senatori să se facă nu cu majoritatea voturilor tuturor senatorilor, ci cu majoritatea celor prezenţi la şedinţă.
Preşedintele democrat-liberal, Emil Boc, a criticat prevederile articolului 150, alineatul 3, din Regulamentul Senatului, care prevede că cererea de urmărire penală se adoptă cu votul majorităţii tuturor senatorilor. El a arătat că, din totalul de 137 senatori, trebuie să fie prezenţi la şedinţă minimum 69 dintre ei, cererea de începere a urmăririi penale fiind aprobată doar dacă toţi cei 69 votează pentru ea.
"Propunerea PDL este ca cererea de începere a urmăririi penale să fie aprobată cu votul majorităţii simple a celor prezenţi", a explicat Boc, arătând că astfel va fi nevoie de doar 35 de voturi pentru încuviinţarea cererii de urmărire penală, în condiţiile în care cvorumul de şedinţă este 69 de senatori.
Emil Boc a precizat că articolul 76, alineatul 2 din Constituţie prevede că legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii celor prezenţi, astfel că şi cererea de începere a urmăririi penale trebuie să se facă tot prin această măsură, deci cu 35 de voturi, nu cu 69.
"Prin acest demers, dorim să uşurăm mecanismul de ridicare a imunităţii şi să facilităm începerea urmării penale împotriva senatorilor miniştri", a explicat liderul PDL.
Conform articolului 76, alineatul 2 din Constituţie, "legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră".