Ministrul Sănătăţii cere autorităţilor de sănătate şi caselor de asigurări să prezinte situaţia exactă a medicamentelor compensate şi gratuite eliberate, numărul reţetelor şi stocurile de medicamente, precizând că va demonstra cu acte că ce se spune despre criza din acest sistem este "o minciună".
La videoconferinţa de luni, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu le-a cerut reprezentanţii Autorităţilor de Sănătate Publică Judeţene şi ai Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate să prezinte, până miercuri, 23 iulie, situaţia privind numărul exact de reţete compensate prescrise în perioada 15-20 iulie de către toţi medicii din judeţe, precum şi numărul celor eliberate în 1-14 iulie şi 15-22 iulie.
Totodată, ministrul sănătăţii a solicitat o verificare în toate farmaciile şi la distribuitori a stocurilor de medicamente din programele naţionale, termenul fiind 24 iulie, cu raportare pe 25 iulie.
"Vreau să demonstrez cu documente că tot ceea ce se spune cum că ar fi o criză în sistem este o minciună", a spus Nicolăescu la videoconferinţă.
Demnitarul a atenţionat Casa Naţională şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate că au o politică proprie, apreciind că este nevoie de o revizuire a activităţii "prea birocratice" a acestor instituţii.
"Cu această ocazie, nu pot să nu constat că CNAS şi filialele ei judeţene demonstrează pe zi ce trece că nu fac parte din sistemul sanitar, că au o politică proprie, dar în niciun caz politica asiguraţilor şi a statului român. Cred că este nevoie de o revizuire a activităţii prea birocratice a acestei instituţii şi automulţumirii de la multe case judeţene", a subliniat Nicolăescu.
Nicolăescu consideră că cea mai mare surpriză în legătură cu noua listă de medicamente gratuite şi compensate o are din partea farmaciilor.
"Cea mai mare surpriză o furnizează însă farmaciile, cărora le-am mărit adaosul comercial şi constat că de fapt la acest nivel este sabotat bolnavul sugerându-i-se că farmaciile nu mai au medicamente din cauza noii liste, că nu ştiu să factureze şi alte noduri în papură. Este lege că farmaciile trebuie să aibă stocuri pentru minimum 30 de zile", a afirmat ministrul.
Farmaciile se confruntă cu probleme în momentul eliberării reţetelor deoarece listele de medicamente au fost întocmite greşit, în multe farmacii nereuşindu-se implementarea softurilor, declara, joi, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Elena Clara Popescu.
"Ne vin liste greşite, iar erorile sunt descoperite abia când eliberezi pacientului reţeta. Din această cauză, multe farmacii nu au reuşit încă să implementeze programul pentru eliberarea reţelor. Acest lucru se întâmplă pentru că şi în acest an totul s-a făcut în trei zile. Azi se aleg medicamentele pentru listă, mâine sunt publicate, iar poimâine lista e în Monitorul Oficial. Asta îi bulversează de fapt pe farmacişti", preciza Popescu.
De altfel, reprezentanţii companiei PharmEc, care furnizează software pentru farmacii, au anunţat că doar 2.000 de unităţi din sistemul de sănătate care folosesc serviciile firmei îşi desfăşoară activitatea normal în aceste zile. Cele 2.000 de farmacii au actualizat lista de medicamente în aplicaţia informatică din ziua intrării lor în vigoare, pe 15 iulie.
Noua listă de medicamente de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate a intrat în vigoare în 15 iulie.