Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 iul 2008 - Anul XIII, nr. 169 (3850)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape o sută de mii de copii rămaşi singuri acasă în primul trimestru al acestui an

Luni, 21 Iulie 2008 (17:03:41)

Aproximativ o sută de mii de copii ai căror părinţi lucrează în străinătate au rămas singuri acasă în primul trimestru al acestui an, aproape o treime dintre aceştia având plecaţi ambii părinţi, potrivit datelor înregistrate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC).

Potrivit datelor înregistrate de ANPDC până la sfârşitul lunii martie, numărul copiilor care au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate a ajuns la 98.194, fiind în creştere faţă de luna iunie a anului trecut, când erau raportaţi 82.464 de copii aflaţi în această situaţie.

Totodată, din datele centralizate rezultă că numărul familiilor plecate peste hotare este 69.628, iar în 21.717 de familii ambii părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Peste 30.000 de copii rămaşi acasă provin din familii în care ambii părinţi sunt plecaţi.

Alţi aproape 30.000 de minori au rămas acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecţie, 1.162 sunt în sistemul de protecţie specială, 155 la asistent maternal, 138 în centre de plasament, 774 la rude până la gradul IV, 95 sunt la alte familii, iar 342 sunt în alte situaţii (vecini,alte familii/persoane fără măsură de protecţie).

Numărul familiilor în care un părinte este plecat la muncă în străinătate a ajuns la 39.903, iar numărul total de copii care provin din aceste familii este de 57.291.

Dintre aceştia, 55.200 de minori sunt rămaşi acasă în îngrijirea rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie, 1.303 se află în sistemul de protecţie specială, 198 sunt în grija unui asistent maternal, 221 sunt în centre de plasament, 763 sunt la rude până la gradul IV, 121 se află în grija altor familii, iar 788 suunt într-o altă situaţie (vecini, alte familii/persoane fără măsură de protecţie).

Potrivit ANPDC, alte peste 8.000 de cazuri vizează familii cu părinte unic susţinător plecat la muncă în străinătate, numărul total al copii rămaşi acasă fiind 10.312.

Dintre aceştia, 9.207 au rămas acasă în îngrijirea rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie, 949 sunt în sistemul de protecţie specială, 179 sunt în grija asistenţilor maternali, 124 sunt în centre de plasament, 563 la rude până la gradul IV, 83 la alte familii/persoane, iar 156 se află în alte situaţii (vecini,alte familii/persoane fără măsură de protecţie).

Potrivit unui studiu al UNICEF, aproximativ 350.000 de copii români sunt afectaţi de plecarea părinţilor în străinătate.

"Chiar dacă în termeni de procentaje cifra nu este mare, estimările arată că 4 la sută dintre copiii cu ambii părinţi migranţi au vârsta sub un an. Mai mult de atât, în termeni de timp petrecut fără părinţi, 16 la sută din copiii cu ambii părinţi plecaţi au petrecut mai mult de un an fără aceştia, iar 3 la sută chiar mai mult de patru ani", potrivit raportului citat.

De asemenea, din cercetarea amintită a mai rezultat că 78 la sută dintre copiii care au doar tatăl plecat au locuit cu mama cea mai mare parte a timpului în ultimele şase luni înainte de anchetă, iar 50 la sută dintre copiii cu mama plecată au rămas să locuiască cu taţii lor, în timp ce aproximativ un sfert rămân în grija bunicilor.

"În cazul în care ambii părinţi sunt plecaţi în străinătate, 79 la sută dintre aceşti copii au rămas în cadrul familiei extinse: 74 la sută au rămas în grija bunicilor, iar 5 la sută în grija unchilor şi mătuşilor. Trei la sută dintre copiii cu ambii părinţi plecaţi (aproximativ 3.500 de copii) au rămas în grija unui frate sau soră mai mare", se mai arată în studiu.

În ceea ce priveşte distribuţia pe regiuni a acestor cazuri, aproape o treime din total, adică 100.000 de copii, sunt din Moldova, aproximativ 55.000 din Muntenia şi câte 50.000 din Transilvania şi Oltenia.

Minorii lăsaţi acasă de ambii părinţi migranţi (sau de părintele unic) sunt de obicei în grija familiei extinse, mai ales a bunicilor. Cel mai important factor pro în decizia de a migra îl constituie motivele economice, iar cel mai important factor contra, separarea de familie şi de copii, acest aspect fiind reprezentativ doar pentru o cincime din părinţi. Mai mult, 45 la sută dintre părinţi declară că nu au avut niciun argument contra deciziei de a pleca.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape o sută de mii de copii rămaşi singuri acasă în primul trimestru al acestui an .
 Vizualizări articol: 701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Aproape o sută de mii de copii rămaşi singuri acasă în primul trimestru al acestui an1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei