Ministrul Interrnelor, Cristian David, susţine, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că problema taberelor ilegale este una preponderent socială, nu doar una infracţională şi se rezolvă cu măsuri sociale, apreciind că amprentarea nu reprezintă rezolvarea problemei.
Cristian David a subliniat că poliţiştii români din Italia nu vor participa la măsurile de amprentare dispuse de autorităţile italiene în taberele de nomazi.
Prezentăm integral interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David.
Reporter: Domnule ministru, explicaţi-ne momentul de săptămâna trecută, al contextului în care ar fi trebui să aveţi o întâlnire cu Roberto Maroni.
Cristian David: Trebuie să subliniez, în primul rând, faptul că nu a fost vorba de o întâlnire bilaterală David - Maroni. La Roma, am fost invitat la o conferinţă organizată de o comunitate ecumenică, Sant’Egidio, iar tema acesteia era perspectiva dezvoltării relaţiei dintre Italia şi România. La fel ca şi mine, la această conferinţă a fost invitat şi omologul meu italian, iar din informaţiile oferite de organizator, am înţeles că acesta urma să participe.
În ceea ce mă priveşte, cel puţin trei argumente m-au determinat să particip la Roma, la acel eveniment. În primul rând, pentru că această comunitate ecumenică reprezintă o voce marcantă în societatea italiană, care s-a manifestat echilibrat în toată această perioadă. În al doilea rând, am ţinut să particip şi să transmit mesajul meu deschis faţă de ceea ce înseamnă relaţia dintre cetăţenii italieni şi cei români, dintre Italia şi România, subliniind valenţele pozitive ale acestei relaţii şi perspectivele de dezvoltare.
În cele din urmă, am apreciat că prezenţa ministrului Maroni reprezintă o nouă oportunitate de a relua subiectul principal al discuţiei noastre din ultima perioadă, respectiv aplicarea deciziilor în ceea ce priveşte situaţia celor aflaţi în taberele din jurul principalelor oraşe italiene, cu atât mai mult cu cât Parlamentul European tocmai emisese o rezoluţie de puţin timp.
Rep: Credeţi că ministrul italian de Interne a evitat o discuţie directă pe tema amprentării ?
C.D.: Probabil că indirect, cu toate că o poziţie clară şi detaliată faţă de aplicarea şi mai ales de finalitatea acestei măsuri nu poate fi evitată. Rămânem în continuare în aşteptarea precizărilor privind elementele de detaliu ale acestei măsuri, pe care, de altfel, le solicitasem cu o săptămână mai devreme ministrului Maroni, în cadrul întâlnirii pe care am avut-o în marja Consiliului JAI de la Cannes, pe 7 iulie.
În ceea ce mă priveşte, consider că problema taberelor ilegale este una preponderent socială şi nu doar una infracţională. În consecinţă, amprentarea nu poate reprezenta în sine rezolvarea problemei, iar rezolvarea problemelor sociale trebuie să vizeze integrarea, incluziunea şi să nu adâncească izolarea sau marginalizarea.
Rep: În acest context, poliţiştii români vor participa la acţiunile de amprentare din taberele de nomazi ?
C.D.: Poliţiştii români aflaţi în misiunea operativă din Italia nu vor participa la acţiuni de amprentare din taberele de nomazi. Misiunea lor acolo vizează în mod exclusiv activităţi de prevenire şi combatere a infracţionalităţii, iar problema taberelor este, aşa cum spuneam, una preponderent socială.