Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că există deficienţe în ceea ce priveşte judecarea rapidă a cauzelor referitoare la acţiuni de spălare de bani, drumul până la decizia finală în instanţă părând a fi "greoi", şi a susţinut necesitatea specializării magistraţilor.
"Este clar că avem o deficienţă în ceea ce priveşte judecarea rapidă a cazurilor depistate privind spălarea banilor şi crima organizată", a declarat şeful statului, în cadrul dezbaterii organizate de Oficiul Naţional de Prevenire şi combatere a Spălării Banilor şi Guvernul României.
Traian Băsescu a arătat că, "în raport cu sesizările documentate ale Oficiul Naţional de Prevenire şi combatere a Spălării Banilor, către parchete, drumul până la decizia finală în instanţele de judecată pare a fi greoi".
Preşedintele a precizat că trebuie avute în vedere două lucruri, şi anume nevoia specializării procurorilor şi judecătorilor, pentru că este clar că un judecător nespecializat va decide foarte greu într-un dosar care vizează un act de spălare de bani şi crimă organizată.
"Este absolut necesar ca atât Parchetul, cât şi instanţele de judecată să aibă oameni specializaţi în înţelegerea fenomenului, pentru a scurta decizia şi astfel vom obţine efectul social pozitiv al condamnărilor în cazurile reale şi în timp util. Degeaba se ajunge la condamnare după 10 ani de la înaintarea dosarului, pentru că în aceşti ani infractorul şi-a continuat activitatea nestingherit", a spus Traian Băsescu.
Şeful statului a mai arătat că sunt necesare "modificări ale Codului Penal şi ale Codului de procedură penală, dar şi de specializarea procurorilor, în lupta împotriva crimei organizate".
El a menţionat că "banii din activităţi ilegale reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale".
"Din acest motiv, CSAT va continua să aibă analize nu numai pe cazuri de terorism, dar şi pentru situaţii de alimentare cu bani a actelor teroriste, nu numai cele care vizează România, ci şi cele de la nivel global", a declarat Băsescu, apreciind că România este un bun partener pentru partenerii externi şi a dat exemplul cooperării cu instituţii precum Europol sau Interpol.