Preşedintele Băsescu a declarat, vineri, că autorităţile ar trebui să revină la regula raportării în 24 de ore la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a tranzacţiilor bancare cu sume mai mari de 15.000 de euro, termenul de zece zile prevăzut în prezent fiind "prea relaxat".
Şeful statului a arătat, la o dezbatere organizată de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, că ultima modificare a legislaţiei româneşti a relaxat, aparent, modul de raportare a sumelor depuse în bănci, în sensul că orice cetăţean român care depune suma limită din lege, devine automat obiect al transmiterii de informaţii de la bancă la Oficiu, iar până când Oficiul nu constată că a fost corectă tranzacţia, suma se raportează.
"Din acest punct de vedere, aş menţiona că, dacă în legislaţia iniţială suma limită care trebuia raportată de bănci era 10.000 de dolari, astăzi, ea a fost ridicată prin noua legislaţie la 15.000 de euro, şi timpul de raportare de la 24 de ore, la 10 zile", a spus Traian Băsescu.
El a menţionat că, "având în vedere mijloacele tehnice de care dispun băncile şi sistemul globalizat, este clar că 10 zile este un timp prea relaxat".
"Cred că autorităţile române trebuie să revină la raportarea în 24 de ore la Oficiul pentru Spălarea Banilor, şi este o sugestie pe care o fac şi factorilor guvernamentali şi responsabililor parlamentari", a afirmat Băsescu, arătând însă că "simpla raportare nu rezolvă lucrurile".
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că, la nivel naţional, este necesară o structură instituţională, în stare de cooperare, în care să se implice atât Ministerul Administraţiei şi Internelor, Oficiul pentru Spălarea banilor, dar şi DIICOT, Ministerul de Externe şi alte instituţii, "pentru că nicio instituţie singură nu va reuşi să atingă performanţa de a pune sub control fenomenul de spălare a banilor, care provin din crimă organziată".
Referindu-se la provenienţa banilor, Băsescu a mai spus că aceştia vin "din zona de trafic de persoane, copii sau femei, categorii defavorizate, din traficul de droguri, armament, sau de produse chimice interzice".
"O cooperare interinstituţională este singura soluţie pentur a fi eficienţi în lupta împotriva reţelelor de crimă organizată", a mai spus el.
Traian Băsescu a felicitat Parlamentul, Guvernul şi Oficiul Naţional de Prevenire a Combatere a Spălării Banilor pentru că în momentul de faţă România are o legislaţie perfect aliniată legislaţiei UE şi este una dintre primele ţări care şi-a aliniat legislaţia UE.
"Problema principală este să facem ca această legislaţie să fie implementată iar instituţiile să funcţioneze în spiritul legii", a precizat şeful statului, adăugând că nici un stat singur nu poate lucra împotriva spălării banilor, fiind vorba despre o activitate transfrontalieră şi de reţele de crimă organizată.
Un aspect pozitiv este, în opinia lui Traian Băsescu, semnarea celor peste 40 de acorduri de către Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi instituţii similare din alte ţări.
"Necesitatea schimbului de informaţii este vitală, pentru a avea succes în faţa reţelelor de crimă organizată", a mai declarat Băsescu, menţionând că instituţiile cu responsabilităţi în acest domeniu vor avea întotdeauna un sprijin nelimitat în instituţia prezidenţială.