Alimentele vândute în şcoli ar trebuie să aibă sub 15 la sută zahăr, sub 20 la sută grăsimi şi 1,5 la sută sare, iar valoarea nutritivă pe porţie să fie mai mică de 250 calorii, a declarat, vineri, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.
De exemplu, o felie de pizza are 250 de calorii, patru pateuri mici (total 100 de grame) au 260 de calorii, un hamburger are 376 calorii, a spus Mencinicopschi.
Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) a transmis specialiştilor spre avizare lista alimentelor care nu ar trebui consumate în incinta şi apropierea şcolilor. Lista nu este definitivă, specialiştii din industria alimentară discutând încă aspura oportunităţii introducerii sau excluderii anumitor produse, informează surse oficiale.
Printre recomandările specialiştilor, care se regăsesc pe listele aflate în studiu, sunt cele potrivit cărora în şcoli nu ar trebui să existe alimente care au mai mult de 15 la sută zahăr, 20 la sută grăsimi şi 1,5 la sută sare, respectiv peste 250 calorii. Altfel spus, alimentele foarte dulci, cele cu multe grăsimi, produsele foarte sărate şi cele care conţin peste 300 de calorii într-o porţie, precum şi alimentele neambalate, ca şi cele neetichetate ar putea fi interzise în şcoli.
Lista Ministerului Sănătăţii Publice, conţinând produsele nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, a fost trimisă patronatelor din industria alimentară, care vor aduce amendamentele lor în două săptămâni, au precizat oficialii MSP. Autorităţile vor hotărî atunci care vor fi alimentele nerecomandate elevilor.
(18 iul 2008, 22:49:09