România a solicitat Comisiei Europene o derogare la aplicarea penalităţilor financiare prevăzute pentru întârzieri la plata subvenţiilor pe hectar din fonduri UE, iar o decizie ar putea fi luată după auditul din toamnă al CE.
"Este o solicitare la Comisie, având în vedere condiţiile specifice, cum ar fi numărul mare de supradeclarări, şi faptul că este primul an în care implementăm acest sistem, să nu ni se aplice penalităţile pentru plata în iulie (termenul limită de finalizare a plăţilor este 30 iunie -n.r.). Comisia nu va lua o decizie acum, ci după misiunea din octombrie, când va evalua felul în care au fost făcute plăţile, cum funcţionează sistemul şi s-ar putea chiar să avem o decizie favorabilă", a declarat directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Dan Gherghelaş.
Termenul limită pentru finalizarea plăţilor la hectar aferente anului trecut a fost 30 iunie, iar dacă subvenţiile care mai rămân de plătit după această dată depăşesc 4% din suma totală alocată de UE, sunt aplicate corecţii financiare, potrivit regulamentului european din domeniu.
Corecţiile sunt aplicate sumei care a mai rămas de plătit după expirarea termenului limită şi cresc gradual, de la lună la lună. Astfel, pentru o întârziere de o lună reducerea este de 10%, pentru două luni de 25%, pentru trei luni - 45%, iar pentru patru luni - 70%. Pentru întârzierile mai mari de patru luni penalizarea este de 100%.
APIA nu a finalizat plăţile la 30 iunie, iar penalizarea aferentă sumei care a mai rămas de plătit ar fi de circa patru milioane de euro, pentru luna iulie, potrivit datelor instituţiei.
Dacă plăţile se prelungesc în august, este aplicată o nouă penalizare, de 25% din suma care a mai rămas de plătit după finele lunii iulie.
Fondurile UE alocate pentru subvenţiile la hectar în anul 2007 sunt de circa 440 de milioane de euro, iar numărul cererilor depuse de agricultori este de 1,24 de milioane. Până la data de 30 iunie APIA a plătit subvenţiile a 95% dintre fermierii care au depus solicitări.