Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu anunţă, pe blogul său, că nu va ma candida la alegerile parlamentare, motivând că, de unul singur, într-un colegiu, nu are nici o motivaţie să participe la cursa electorală şi precizând că aceasta nu înseamnă că părăseşte partidul sau activitatea politică.
"De unul singur, într-un colegiu - indiferent unde, nu am nici o motivaţie să mai particip la o cursă electorală", declară fostul şef al statului.
El precizează că "nu este vorba de a părăsi partidul sau activitatea politică".
"Pur şi simplu, din punct de vedere al campaniei electorale – nu mă mai interesează această competiţie. În condiţiile votului pe liste, prezenţa mea putea fi utilă, ca factor propulsor – pentru promovarea unei liste de candidaţi ai PSD", declară Ion Iliescu.
El spune că, în ceea ce îl priveşte, competiţia pentru Preşedinţie, de-a lungul anilor, a fost "eminamente uninominală".
"Este mult mai util şi firesc, de această dată, să las locul unui candidat tânăr. Nici activitatea parlamentară – activitate de uzură şi care solicită mult timp, nu mă mai atrage. Trebuie să mă gândesc să-mi restrâng sfera preocupărilor şi a activităţilor pentru utilizarea cât mai optimă şi eficientă a timpului", afirmă Iliescu.
Cotidianul relata, în urmă cu zece zile, că Ion Iliescu a declarat că nu mai e interesat de un nou mandat parlamentar. În acelaşi articol era difuzată şi o altă declaraţie a lui Ion Iliescu, în care acesta spunea că încă nu s-a decis, rugându-i pe jurnalişti să nu lanseze o asemenea ştire până nu se decide, el apreciind că un asemenea raţionament e valabil pentru oricine.
"Nu mă interesează tema. Nu s-a discutat până acum şi nici nu ştiu dacă o să mai vreau să candidez. În primul rând trebuie să mă gândesc dacă mai vreau să candidez, pentru că mă bate gândul foarte serios să mă retrag. (...) Peste un an şi jumătate o să am 80 de ani. Iar în Parlament e multă uzură şi pierdere de timp. Am destule proiecte personale de finalizat, deci am o grămadă de treabă, nu pot să spun că n-am ce să fac", spusese iniţial Ion Iliescu.
Potrivit Cotidianul, două ore mai târziu, Iliescu declara: "V-am spus aşa, în particular, ca o reflecţie, încă nu m-am decis (n.red. - cu privire la renunţarea la candidatura la Parlament). Nu are sens să agitaţi apele înainte să fie cazul. Eu vă rog să nu lansaţi o asemenea ştire până nu mă decid. Şi eu vă spuneam că e valabil pentru oricine. Mai întâi trebuie să se decidă dacă va candida, după aceea trebuie supus unei deliberări interne în partid dacă el este cel mai potrivit pentru candidatură, să se stabilească în ce colegiu candidează... Toată vara o să fie timp pentru deliberări, de analize, de calcule diverse".
În aceeaşi zi, preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, s-au declarat convinşi de faptul că preşedintele de onoare al formaţiunii, Ion Iliescu, va decide să candideze la alegerile parlamentare din toamnă.
Întrebat dacă Iliescu a vorbit, în şedinţa BPN, despre posibilitatea de a nu mai candida la alegerile parlamentare, Geoană a precizat: "Nu. Dar mi-a spus că a citit un articol într-un ziar. Cred că nu s-a hotărât. Eu sunt convins că în cele din urmă domnul Iliescu va decide să candideze la aceste alegeri. Este o decizie pe care trebuie să o ia un număr foarte mare dintre colegii din conducere, respectiv în ce colegii şi când vom face cunoscute aceste decizii".
La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional, Adrian Năstase, s-a declarat convins că Iliescu va candida.
"Sunt convins că va candida. Este o decizie pe care o va lua dânsul, dar sper să nu meargă pe această variantă (de a nu mai candida, n.r.). Cred că este important ca experienţa şi înţelepciunea domnului Iliescu să fie valorificată şi în Parlamentul viitor. Cred că în Parlamentul viitor va fi nevoie de multă înţelepciune, pentru că noul sistem de vot va fi destul de aleatoriu în ceea ce priveşte alegerea unor oameni de calibru", a precizat Năstase.
Ulterior, pe blog, Ion Iliescu a afirmat că ideea că s-ar teme de alegeri uninominale este "absurdă", el făcând o serie de precizări referitoare la informaţia difuzată în presă privind posibila neparticipare a sa la alegerile parlamentare.
Iliescu preciza, în textul adresat "colegilor de blog care întreabă despre ştirea din Cotidianul", că sursa acestei informaţii este un dialog, telefonic, cu o jurnalistă de la publicaţia menţionată, care a întrebat la ce colegiu s-a gândit să candideze pentru Parlament, pentru că s-ar discuta despre o ofertă din partea judeţului Argeş în acest sens.
"I-am răspuns că e prematur să-i dau un răspuns în momentul de faţă; în primul rând trebuie să văd dacă voi mai fi interesat să mai candidez şi apoi să discut despre posibile colegii. Într-adevăr, activitatea parlamentară îmi ocupă mult timp şi mă gândesc dacă este cazul să mai continui", spunea Iliescu.
El menţiona, în al doilea rând, că, în condiţiile votului pe liste, prezenţa sa putea constitui - cum s-a întâmplat şi în trecut - "un suport de promovare" a listei de candidaţi ai PSD. În condiţiile votului pe colegii uninominale dispare acest interes, continua Iliescu, menţionând că, în acest caz, fiecare candidat "aleargă" pe un culoar unic.
"În aceste condiţii mă gândesc, într-adevăr, dacă nu este mai bine să las locul unor oameni mai tineri. În cazul retragerii, spre exemplu, înainte de încheierea mandatului, la votul pe liste, în mod automat ocupă locul vacant, în Senat sau în Camera Deputaţilor, următorul de pe listă (supleant). La votul uninominal, pentru postul vacantat se organizează alegeri parţiale. La vârsta mea trebuie să mă gândesc şi la o asemenea posibilitate", afirma Iliescu.
(17 iul 2008, 15:28:34