Premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a propuns, miercuri, reprezentanţilor confederaţiilor sindicale să accepte ca salariul minim să fie majorat la 540 de lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, cu o creştere ulterioară graduală de o sută de lei pe an.
Propunerea a fost prezentată de şeful Guvernului la începutul întâlnirii de miercuri cu sindicatele, aflată în desfăşurare la Palatul Victoria.
"Având în vedere că în această lună au crescut preţurile la gaze şi în următoarea perioadă ne aşteptăm la un puseu inflaţionist, vă propunem să acceptaţi un răgaz de două luni, iar salariul minim să fie majorat la 540 lei de la 1 octombrie", a spus Tăriceanu.
El a mai propus sindicatelor ca salariul minim să fie majorat la 600 lei la 1 ianuarie 2009 şi ca, în cadrul unei strategii pe termen lung, creşterea salarială să fie graduală şi anuală, astfel încât salariul minim brut să înregistreze o creştere anuală de aproximativ 100 de lei, pentru a se apropia la jumătate din salariul mediu.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, prezent la discuţia cu sindicatele, a arătat că, potrivit calculelor Comisiei Naţionale de Prognoză, salariul minim pe economie ar urma să ajungă până în 2014 la 1.325 lei, cu o creştere anuală de trei la sută.
Ministrul a fost însă întrerupt de premierul Tăriceanu, care i-a spus că această creştere nu este una constantă, ci depăşeşte nivelul de trei la sută de la un an la altul.
Liderii sindicatelor şi cei ai patronatelor se întâlnesc, miercuri, cu premierul Tăriceanu, pentru a discuta despre majorarea salariului minim, după ce au fost consultaţi şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României (BNR).
"Problema aceasta trebuie rezolvată cât mai curând, până în 2012 trebuie să ajungem la un raport de 45 la sută între salariul mediu şi salariul minim, iar pentru acest lucru trebuie majorat acum salariul minim la cel puţin 540 de lei de la 1 iulie sau 600 de la 1 septembrie", a declarat, miercuri, înainte de începerea discuţiilor, pentru MEDIAFAX, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Sindicaliştii s-au întâlnit şi săptămâna trecută cu premierul Tăriceanu pentru a discuta despre majorarea salariului minim. La finalul întâlnirii, premierul Tăriceanu anunţa că discuţiile dintre Guvern şi sindicate pentru majorarea salariului minim vor continua săptămâna viitoare, la întâlnire urmând să fie invitaţi şi reprezentanţi ai BNR, pentru a prezenta date privind evoluţia inflaţiei.
Tăriceanu aprecia că solicitarea sindicatelor de majorare a salariului minim este una legitimă, în încercarea de promovare a intereselor angajaţilor, dar a amintit că hotărârea de guvern de la sfârşitul anului trecut precizează clar că salariul minim poate fi majorat la 540 lei, de la 1 iulie, în funcţie de anumite condiţii, respectiv evoluţia creşterii economice, a productivităţii muncii şi a inflaţiei.
El a ţinut să precizeze că o măsură de majorare a salariului minim trebuie bine analizată şi nu decisă sub presiune, pentru a evita situaţii greşite din trecut când, prin creşteri necontrolate de salarii, economia a intrat într-o spirală inflaţionistă cu efecte negative asupra puterii de cumpărare a populaţiei.
Sindicalişii au organizat, timp de două săptămâni, pichete de protest, la sediile ministerelor Muncii şi Finanţelor, precum şi la Palatul Victoria. Aceştia ameninţau atunci cu un miting de amploare dacă Executivul nu va aproba majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei, aşa cum s-a angajat în protocolul încheiat în decembrie anul trecut.
Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit, în 11 decembrie 2007, ca din 2008 să fie un singur salariu minim unic pe economie, în primul semestru nivelul acestuia fiind stabilit la 500 de lei şi, dacă indicatorii economici vor permite, la 540 lei, din semestrul al doilea.