Premierul Călin Popescu Tăriceanu a solicitat ambasadorului Italiei la Bucureşti să transmită autorităţilor de la Roma că oficialii români sunt îngrijoraţi pentru deciziile Guvernului italian de amprentare a persoanelor din taberele nomade, arătând că este inacceptabil ca românii să fie discriminaţi.
"Pentru Guvernul român, ca şi pentru celelalte state europene, respectarea drepturilor omului este o prioritate. Nu putem accepta ca cetăţenii români să fie supuşi unor practici discriminatorii, care nu respectă demnitatea umană", a spus Tăriceanu, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului.
El a cerut Ministerului de Externe, Ministerului de Interne şi Ministerului de Justiţie să intensifice contactele pe această temă atât la nivelul Comisiei Europene, cât şi la nivelul autorităţilor italiene.
Totodată, premierul i-a informat pe miniştri cu privire la întrevederea avută, marţi, cu ambasadorul Italiei, Daniele Mancini, căruia i-a solicitat încă o dată "să transmită autorităţilor de la Roma îngrijorarea noastră cu privire la conţinutul deciziilor Guvernului italian privind siguranţa publică", se arată într-un comunicat al Guvernului.
Tăriceanu a mai solicitat miniştrilor să facă publice demersurile pe care autorităţile române le întreprind.
"O parte importantă a populaţiei române care trăieşte în Italia este îngrijorată, afectată de aceste măsuri ale autorităţilor italiene. Vreau să simtă că Guvernul român este garantul acestor drepturi, pe care autorităţile italiene trebuie să le respecte", a spus Tăriceanu.
Ministrul italian Roberto Maroni, membru al Ligii Nordului, mişcare populistă şi xenofobă, a anunţat la 26 iunie trimiterea forţelor de ordine în taberele de nomazi pentru prelevarea amprentelor tuturor locuitorilor, adulţi şi copii. Operaţiunea a început deja în sudul Italiei, la Neapole.
Deputaţii europeni s-au declarat indignaţi de tehnicile "demne de regimul nazist" la care au recurs autorităţile italiene. "Amprentarea, măsură a naziştilor, este prealabilă unei expulzări în masă", a explicat deputatul ecologist olandez Elly de Groen-Kouwenhoven.
Dezbaterile sunt intense şi în Italia, acolo unde partidul de stânga, care a pierdut anul acesta alegerile, atacă legitimitatea Guvernului Berlusconi. Sute de persoane au manifestat luni la Roma împotriva intenţiei Guvernului de a impune amprentarea romilor.
Membrii Parlamentului European (PE) au îndemnat, joi, autorităţile italiene să renunţe la campania de prelevare a amprentelor romilor din Italia, catalogând această campanie "un act de discriminare directă" pe criterii de rasă şi origine etnică.
Rezoluţia PE a fost criticată de către ministrul italian pentru Afaceri Europene, care a catalogat documentul ca fiind adoptată "unul din cele mai grave aspecte ale instituţiilor Uniunii Europene".
Surse ministeriale au declarat agenţiei MEDIAFAX, săptămâna trecută, că premierul Tăriceanu a cerut membrilor Guvernului să aibă o atitudine activă, inclusiv la UE, faţă de problemele românilor din Italia, fără să se limiteze la o simplă monitorizare a situaţiei, şi a solicitat miniştrilor să comunice permanent între ei, dar şi cu opinia publică pe această temă.