Liderul PNL, premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a spus liderilor sindicali, după ce i-a anunţat că acceptă majorarea salariului minim de la 1 octombrie, că PNL, ca partid aflat la guvernare, vrea să continue acest "exerciţiu" şi că doreşte să obţină încrederea alegătorilor "şi pe mai departe".
"Prin prisma faptului că suntem partid aflat la guvernare şi nu ne putem juca cu cifrele, nu vrem să amăgim oamenii cu promisiuni fără acoperire. Sigur că avem ambiţia de a ne continua acest exerciţiu, care a dus la o schimbare radicală a modului în care România se înfăţişează în ultimii patru ani, şi vrem să obţinem încrederea alegătorilor şi pe mai departe", a spus Tăriceanu liderilor de sindicat.
El le-a transmis acest lucru după ce a propus reprezentanţilor confederaţiilor sindicale, în discuţia de la Guvern, să accepte ca salariul minim să fie majorat la 540 de lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, cu o creştere ulterioară graduală de o sută de lei pe an.
Premierul a mai propus sindicatelor ca, în cadrul unei strategii pe termen lung, creşterea salarială să fie graduală şi anuală, astfel încât salariul minim brut să înregistreze o creştere anuală de aproximativ 100 de lei, pentru a se apropia la jumătate din salariul mediu.
"Propunem un set de măsuri fără ca echilibrele macroeconomice să fie afectate, fără ca tendinţa de diminuare a inflaţiei să fie cumva periclitată, fără ca această creştere economică absolut necesară la un nivel foarte înalt, care să ne permită reducerea decalajelor cu celelalte ţări europene dezvoltate, să fie cumva ameninţat în viitor. Suntem în măsură să vă propunem un set de măsuri care să stea la baza unui accord tripartit guvern-sindicate-partide şi care să reglementeze de data aceasta pe termen mediu şi lung, până la orizontul anului 2014, atingerea unui obiectiv fundamental care să asigure coeziunea socială", a spus Tăriceanu sindicaliştilor.
Liderii sindicatelor şi cei ai patronatelor se întâlnesc, miercuri, cu premierul Tăriceanu, pentru a discuta despre majorarea salariului minim, după ce au fost consultaţi şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României (BNR).
"Problema aceasta trebuie rezolvată cât mai curând, până în 2012 trebuie să ajungem la un raport de 45 la sută între salariul mediu şi salariul minim, iar pentru acest lucru trebuie majorat acum salariul minim la cel puţin 540 de lei de la 1 iulie sau 600 de la 1 septembrie", a declarat, miercuri, înainte de începerea discuţiilor, pentru MEDIAFAX, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Sindicaliştii s-au întâlnit şi săptămâna trecută cu premierul Tăriceanu pentru a discuta despre majorarea salariului minim. La finalul întâlnirii, premierul Tăriceanu anunţa că discuţiile dintre Guvern şi sindicate pentru majorarea salariului minim vor continua săptămâna viitoare, la întâlnire urmând să fie invitaţi şi reprezentanţi ai BNR, pentru a prezenta date privind evoluţia inflaţiei.
Tăriceanu aprecia că solicitarea sindicatelor de majorare a salariului minim este una legitimă, în încercarea de promovare a intereselor angajaţilor, dar a amintit că hotărârea de guvern de la sfârşitul anului trecut precizează clar că salariul minim poate fi majorat la 540 lei, de la 1 iulie, în funcţie de anumite condiţii, respectiv evoluţia creşterii economice, a productivităţii muncii şi a inflaţiei.
El a ţinut să precizeze că o măsură de majorare a salariului minim trebuie bine analizată şi nu decisă sub presiune, pentru a evita situaţii greşite din trecut când, prin creşteri necontrolate de salarii, economia a intrat într-o spirală inflaţionistă cu efecte negative asupra puterii de cumpărare a populaţiei.
Sindicalişii au organizat, timp de două săptămâni, pichete de protest, la sediile ministerelor Muncii şi Finanţelor, precum şi la Palatul Victoria. Aceştia ameninţau atunci cu un miting de amploare dacă Executivul nu va aproba majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei, aşa cum s-a angajat în protocolul încheiat în decembrie anul trecut.