Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 14 iul 2008 - Anul XIII, nr. 163 (3844)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Noua listă de medicamente, trimisă firmelor de programe informatice pentru schimbări la farmacii

Luni, 14 Iulie 2008 (19:30:42)

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a trimis, duminică, noile liste de compensate şi gratuite către firmele avizate, pentru a implementa noilor modificări aprăute în programele informatice de la nivelul farmaciilor, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.
  Potrivit preşedintelui, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă furnizorii de medicamente, furnizorii de servicii medicale, aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate precum şi asiguraţii, că în conforitate cu prevederile Hotărârii de Guvern 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale de care beneficiază asiguraţii cu şi fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, începând de marţi, va intra în vigoare noua listă de medicamente.

"În acest sens, această listă a fost transmisă, duminică, tuturor firmelor avizate, pentru a implementa în programele informatice de la nivelul framaciilor noile modificări apărute. De asemenea, pentru o mai bună informare a tuturor factorilor implicaţi în derularea asistenţei cu medicamente – producători, distribuitori, farmacii, medici şi nu în ultimul rând asiguraţi, aceste liste pot fi consultate pe pagina web a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la adresa www.cnas.ro, a mai spus preşedintele CNAS.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, precum şi casele de asigurări de sănătate teritoriale, stau la dispoziţie cu orice alte informaţii suplimentare, menite să asigure clarificarea şi rezolvarea tuturor aspectelor semnalate.

Executivul a aprobat, în şedinţa din 9 iulie, noua listă de medicamente compensate şi gratuite care va cuprinde 1194 DCI (denumiri comune internaţionale), faţă de 1042 în 2007.

Noua listă a medicamentelor compensate va intra în vigoare la 15 iulie şi va conduce la o reducere a preţurilor cuprinsă între 5-12 la sută, în funcţie de valoarea medicamentelor, anunţa atunci premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că prin revizuirea listei a urmărit creşterea accesului echitabil al pacienţilor la medicamente cu sau fără contribuţie personală, monitorizarea mai eficientă a prescripţiilor medicale prin introducerea de protocoale terapeutice pentru afecţiunile cu impact major asupra stării de sănătate a populaţiei, cât şi creşterea calităţii tratamentului şi scăderea costurilor aferente spitalizării.

Ca şi până acum, lista cuprinde denumirile comune internaţionale şi este alcătuită din sublistele A, B şi C, a explicat demnitarul.

Sublista A conţine medicamente de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 90 la sută din preţul de referinţă. Noua listă A are 156 de denumiri comune internaţionale (DCI) , faţă de 119 câte conţinea până la adoptarea Hotărârii de Guvern. Este vorba de o creştere de 37 de DCI.

Fiecare grupă terapeutică (sistem digestiv, cardiovascular, respirator, muscular, nervos, urogenital, organe de simt, medicamente antiinfectioase, dermatologice) a beneficiat de introducerea unor DCI noi.

Sublista B conţine medicamente de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 50 la sută din preţul de referinţă şi este formată preponderent din medicamente originale, la care se adaugă şi unele generice. Noua listă va avea 216 DCI, faţă de 148 câte erau până acum, în creştere 58.

"Şi în cadrul acestei liste, fiecare grupă terapeutică (sistem digestiv, cardiovascular, respirator, muscular, nervos, urogenital, organe de simt, medicamente antiinfectioase, oncologice etc.) a beneficiat de introducerea unor DCI noi", a mai spus ministrul.

Sublista C este alcătuită din medicamente pentru boli cronice, în regim de compensare sută la sută pentru asiguraţi şi pacienţii înscrişi în programele naţionale de sănătate. Aceasta are trei secţiuni - C1, C2 şi C3 . Secţiunea C1 cuprinde DCI de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli cronice, în regim de compensare sută la sută din preţul de referinţă. Pe lsita C1 sunt 223 DCI cu 51 mai mult decât în 2007.

Secţiunea C2 cuprinde DCI corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc în regim de compensare sută la sută din preţul de decontare. Pe acestă listă sunt 449 DCI, cu 123 mai mult decât în 2007.

"Secţiunea C3 este o listă care ar putea fi numită lista socială, pentru că în ea sunt incluse medicamentele compensate sută la sută din preţul de referinţă de care beneficiază copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 ani dacă sunt elevi, studenţi sau ucenici şi nu realizează venituri, precum şi gravide şi lehuze, în tratamentul ambulatoriu", a explicat ministrul Sănătăţii.

În lista C3 vor fi 150 de DCI, cu 127 mai puţin decât în lista din 2007.

Pentru medicamentele corespunzătoare denumirilor comune internaţionale prevăzute în secţiunea C2 din lista C există mai multe situaţii privind eliberarea. Astfel, cele care se elibereză prin farmaciile cu circuit deschis în cadrul programelor naţionale de sănătate se suportă la nivelul preţului de decontare. Dacă se utilizează în unităţi sanitare cu paturi, pe perioada spitalizării pentru tratamentul specific al bolnavilor, precum şi pentru bolnavii cuprinşi în programele naţionale de sănătate, se suportă la un preţ care nu poate depăşi preţul de decontare.

Prescrierea, eliberarea şi decontarea medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaţionale prevăzute în secţiunea C2 din sublista C se realizează în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului 357/2008 pentru aprobarea programelor naţionale de sănătate în anul 2008, cu modificările şi completările ulterioare şi a normelor tehnice de realizare a acestora.

Totodată, prescrierea, eliberarea şi decontarea medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaţionale prevăzute în sublistele A, B şi secţiunile C1 şi C3 din sublista C se realizează în conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2008, aprobat prin Hotărârea Guvernului 324/2008 şi a normelor metodologice de aplicare ale acesteia.

În aplicarea Hotărârii de Guvern, Ministerul Sănătăţii Publice şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate aprobă, prin ordin comun, protocoale terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internaţionale cuprinse în listă şi norme metodologice privind implementarea acestora.

Lista medicamentelor aferente denumirilor comune internaţionale cuprinse în sublista C secţiunea C2, care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, precum şi preţul de decontare al acestora se aprobă prin ordin al ministrului Sănătăţii Publice, care va intra în vigoare la data de 15 iulie 2008.

În cadrul fiecarei componente a Programului naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană au fost introduse produse noi.

Compensarea preţului medicamentelor presupune un efort financiar de trei miliarde lei, dintre care un miliard de lei din bugetul Ministerului Sănătăţii.

"Având în vedere că este o piaţă reglementată şi că aceste medicamente sunt în cea mai mare parte decontate prin sistemul de asigurări de sănătate, este firesc să existe un control asupra preţurilor. În ceea ce priveşte piaţa liberă, acolo funcţionează alte reguli", preciza, săptămâna trecută, premierul Călin Popescu Tăriceanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noua listă de medicamente, trimisă firmelor de programe informatice pentru schimbări la farmacii.
 Vizualizări articol: 1003 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noua listă de medicamente, trimisă firmelor de programe informatice pentru schimbări la farmacii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei