Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la sosirea de la Paris, unde a participat la Sommet-ul pentru Mediterana, că a avut câteva discuţii cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, privind raportul pe justiţie.
"Am avut scurte întâlniri bilaterale cu preşedintele Barroso, cu care am avut câteva discuţii, care s-au prelungit şi aseară (n.r. duminică seara) la recepţie, pe marginea raportului pentru justiţie", a declarat Traian Băsescu.
Totodată, şeful statului a menţionat că în timpul vizitei la Paris a purtat discuţii cu preşedintele Egiptului şi cu cel al Siriei, pe probleme de interes bilateral.
Preşedintele României a prezentat şi deciziile luate în cadrul Sommet-ului pentru Mediterana, desfăşurat la Paris, în cadrul căruia s-a decis formarea unui secretariat, alcătuit din membrii UE şi din ţările mediteraneene, care va avea ca scopt realizarea proiectelor adoptate în cadrul sommet-ului la fiecare doi ani, când se va organiza o astfel de manifestare.
Şeful statului a mai spus că s-a stabilit să existe doi copreşedinţi ai acestei Uniuni pentru Mediterana, unul din UE, iar celălalt din partea ţărilor mediteraneene. Traian Băsescu a precizat că la evenimentul de la Paris au participat 43 de state, iar Libia, în cele din urmă, nu a venit la sommet, Uniunea rămânând deschisă pentru angajarea acestei ţări în acest proces.
Referindu-se la Declaraţia finală adoptată la această reuniune, Băsescu a spus că aceasta "reprezintă o serie de decizii politice, la nivelul şefilor de stat şi de guvern care au ca principale obiective realizarea unui climat de securitate în Mediterana, lupta împotriva terorismului, prevenirea atitudinilor extremiste".
Principalele obiective ale acestei sctructuri sunt, în opinia lui Băsescu, cooperarea politică, diminuarea riscurilor de afectare a păcii, fiind vizat în special Orientul Mijlociu, dar şi zona Balcanilor de Vest.
"În ceea ce priveşte declaraţia finală, ea reprezintă viziunea politică comună a 43 de state care aşează la temelia cooperării prezente şi viitoare pacea şi securitatea. Din textul declaraţiei comune se înţelege de asemenea că este obligatorie gestionarea mai eficientă a dialogului nord-sud în Mediterana, obiectiv care a reprezentat un rateu al procesului Barcelona", a mai spus Traian Băsescu.
În privinţa părţii economice a acestui proces al Uniunii pentru Mediterana, şeful statului a menţionat că s-a decis ca la fiecare doi ani să existe proiecte privind creşterea performanţei economice a statelor riverane Mării Mediterane.
(14 iul 2008, 21:43:28