Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Paris, că în urma unor decizii luate în cadrul Sommet-ului pentru Mediterana, există premisa ca firmele româneşti să revină în ţările din această zonă, având, acum, garanţia Uniunii Europene, care se va implica financiar.
Traian Băsescu a declarat, într-o conferinţă de presă, la Sommet-ului pentru Mediterana, desfăşurat la Paris, că în acest for au fost adoptate şase proiecte, pe diverse domenii, a căror finanţare se va face în parteneriat public-privat, o parte din resurse urmând să vină de la UE, iar altă parte, din sectorul privat.
"Gândul meu este la companiile româneşti, care au acum garanţia că aceste proiecte se desfăşoară sub egida UE şi nu îşi vor pierde banii. Este o oportunitate imensă ca firmele româneşti să revină într-o listă întreagă de state unde agenţi economici români pot deveni, sub umbrela UE, ceea ce ar trebui să fie un catalizator extraodinar cu tradiţie în cooperarea cu statele din nordul Africii şi estul Mediteranei: Egipt, Libia, Algeria, Maroc, Iordania, şi multe alte state mediteraneene”, a spus Băsescu, adăugând că şi-ar dori mult "ca firmele româneşti să valorifice această oportunitate".
De altfel, şeful statului a mai spus că toate contactele şi discuţiile pe care le-a avut în mai multe vizite oficiale efectuate în Egipt sau Libia au început să dea roade şi au însemnat revenirea agenţilor economici români în aceste ţări.
"Acum vreau să îi încurajez să nu aibă nici un fel de reţineri, pentru că sunt sub umbrela UE şi a Uniunii pentru Mediterana. Ar fi foarte rău dacă firmele româneşti, acum privatizate, dar bine cotate în aceste ţări, nu ar reveni rapid pe aceste pieţe", a afirmat Băsescu, anunţând că, prin prezenţa ministrului de Externe la acest Sommet, va transmite Guvernului şi Camerei de Comerţ acest mesal către companiile româneşti.
Traian Băsescu a prezentat cele şase proiecte comune care au fost adoptat în cadrul Sommet-ului: reducerea poluării în Mediterana, cu orizont de timp în 2020 şi care vizează atât reducerea poluării marine şi pe coastele mării; autostrăzile maritime şi terestre, pentru a facilita securitatea traficului şi posibilitatea derulării eficiente a schimburilor comerciale ; protecţia civilă; energia alternativă; universitatea euro-mediteraneană, ca o contribuţie exrtem de importantă pentru pregătirea cadrelor statelor din sudul şi estul Mediteranei, şi al şaselea proiect, legat de iniţiativa mediteraneană pentu dezvoltarea de afaceri, pentru stimularea creării de IMM-uri.