Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar putea elibera, din august, cardul european de sănătate, întrucât procedura de licitaţie deschisă pentru personalizarea şi distribuirea acestuia se află în curs de definitivare, până atunci fiind valabile certificatele provizorii.
Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că în perioada ianuarie – iunie 2008 au fost eliberate, conform solicitărilor, 127.000 de certificate provizorii de înlocuire a cardului european de asigurări de sănătate.
"Estimăm că în cursul lunii august 2008 va putea fi eliberat asiguraţilor cardul european de asigurări de sănătate personalizat, având în vedere că procedura de licitaţie deschisă pentru personalizarea şi distribuirea acestuia se află în curs de definitivare'', a mai spus Ciurchea.
Până la data eliberării cardului european, asiguraţii pot beneficia în continuare de certificate provizorii de înlocuire a cadrului european de asigurări de sănătate.
Cardul european de sănătate a fost lansat la 1 ianuarie 2007, la eliberarea lui fiind formate cozi interminabile. Un card a costat iniţial 2,2 lei, iar din august 2007, după ce a fost schimbată firma care producea acest document, preţul s-a dublat, ajungând la 4,39 lei.
Potrivit preşedintelui CNAS, aproape 180.000 de carduri europene de sănătate au fost eliberate în 2007, majoritatea nefiind folosite. În Bucureşti au fost eliberate, în acelaşi interval, aproape 15.000 de carduri europene de sănătate.
Din 1 ianuarie 2008, cardul de sănătate este distribuit gratuit, contravaloarea lui fiind plătită din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, potrivit recomandărilor Uniunii Europene.
Cardul european de sănătate este valabil şase luni şi permite asiguratului accesul la servicii medicale de urgenţă în alte state, fără să mai fie nevoie de încheierea unei asigurări private de sănătate. În baza acestuia, românii vor beneficia de îngrijiri medicale în aceleaşi condiţii ca şi cele oferite cetăţenilor ţării respective de sistemul public de asigurări de sănătate.
De card pot beneficia, la cerere, doar cei care şi-au achitat la zi contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Totodată, cardul nu dă dreptul posesorului să beneficieze de tratamente în străinătate pentru probleme de sănătate preexistente călătoriei. Pentru cazurile în care ar fi obţinută totuşi asistenţă medicală în străinătate pentru alte probleme de sănătate decât cele ivite în cursul călătoriei, legislaţia din domeniu prevede recuperarea banilor de către CNAS de la respectivele persoane, pe cale juridică, existând posibilitatea ca făptuitorii să intre şi sub incidenţa legii penale.
Cardul european de sănătate este distribuit prin poştă, fiind livrat solicitanţilor ca scrisoare recomandată simplă. Asiguratul va primi avizarea prin poştă în termen de şapte zile lucrătoare de la data depunerii cererii şi la adresa indicată de acesta, iar cardul va fi livrat asiguratului personal.
În cazul în care solicitantul cardului nu se prezintă la oficiul poştal pentru ridicarea acestuia în termen de 15 zile de la primirea avizului, documentul va fi trimis Casei de Asigurări de Sănătate care l-a emis, solicitantul putând să îl ridice ulterior de la această instituţie.
Primul contract pentru realizarea cardurilor europene de sănătate a fost încheiat cu firma Starling, pe o perioadă de şase luni, aceasta trebuind să realizeze un milion de astfel de documente, din care a făcut doar 150.000.
După expirarea contractului cu firma Starling, la 30 iulie 2007, licitaţia pentru executarea noilor carduri europene de sănătate, cu noi elemente de securitate, a fost câştigată de firma S&T.
(12 iul 2008, 17:36:33