MAE a anunţat, miercuri, că începând de la 11 iulie va intra în vigoare un regim simplificat de tranzit al teritoriului României pentru cetăţenii străini care au nevoie de viză, iar România va recunoaşte unilateral anumite documente ca fiind echivalente cu vizele naţionale în cazul tranzitului.
Potrivit unui comunicat MAE remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, România va recunoaşte unilateral anumite documente ca fiind echivalente cu vizele naţionale în cazul tranzitului teritoriului naţional de către cetăţenii statelor terţe supuşi obligaţiei de a deţine viză.
Astfel, cetăţenii statelor terţe supuşi obligaţiei de a deţine viză vor putea tranzita teritoriul României, fără viză de tranzit, într-o perioadă care nu depăşeşte 5 zile, dacă deţin o "viză uniformă" (menţionată la articolul 10 din Convenţia de punere în aplicare a Acordului Schengen), o "viză de lungă şedere" (menţionată la articolul 18 din Convenţia de punere în aplicare a Acordului Schengen), un "permis de şedere", inclus în anexa IV la Instrucţiunile Consulare Comune.
Aceste vize sau documente trebuie în mod obligatoriu să fie eliberate de statele membre ale Uniunii Europene care aplică integral acquis-ul Schengen (Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia, Suedia, Ungaria) precum şi de Danemarca, Islanda, Norvegia.
De asemenea, cetăţenii statelor terţe supuşi obligaţiei de a deţine viză vor putea tranzita teritoriul României, fără viză de tranzit, într-o perioadă care nu depăşeşte 5 zile, dacă posedă o viză de scurtă şedere, o viză de lungă şedere sau un permis de şedere valabile eliberate de Bulgaria (conform anexei la Decizia 582/ 2008) şi Cipru (conform anexei la Decizia 895/ 2006) sau dacă posedă un permis de şedere valabil eliberat de Elveţia şi Liechtenstein .
MAE avertizează că durata de valabilitate a vizelor şi documentelor menţionate trebuie să acopere durata tranzitului. De asemenea, potrivit Ministerului de Externe, "chiar dacă sunt scutiţi de obligaţia obţinerii vizei române de tranzit, cetăţenii în cauză trebuie să deţină un document de identitate valabil de trecere a frontierei, precum şi documente justificative ale scopului şi condiţiilor de călătorie şi să facă dovada că posedă suficiente mijloace de subzistenţă pe perioada tranzitului".
MAE indică de asemenea că poate fi refuzată intrarea cetăţenilor statelor terţe ale căror nume figurează pe listele naţionale de alerte ori care constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale, ordinii publice sau relaţiilor internaţionale.