România ocupă primul loc într-un top format din ţările UE şi alte trei state în funcţie de capacitatea de reacţie rapidă şi eficientă a autorităţilor la şocuri economice, însă rezultatul este mai degrabă nefavorabil, întrucât reflectă un sistem fiscal defectuos, potrivit Standard&Poor's (S&P).
România are un potenţial substanţial de creştere a veniturilor, fără majorări ale taxelor, se arată într-un raport al S&P asupra studiului "Indicele de Flexibilitate Fiscală 2008".
"Poziţia de top a României în Indicele de Flexibilitate Fiscală este, de fapt, un fel de coroană de spini, deoarece reflectă o administrare defectuasă a taxelor şi un set de bază de taxe alunecos", a declarat analistul S&P Eileen Zhang.
Clasamentul cuprinde 30 de state, respectiv cele 27 de ţări membre UE, Norvegia, Islanda şi Elveţia.
Rezultatele studiului relevă că economiile mici în funcţie de PIB domină clasamentul, în timp ce statele nordice şi membrii vechi ai UE ocupă ultimele locuri în funcţie de capacitatea guvernelor de a reacţiona rapid şi eficient în urma şocurilor economice.
"La polul opus al scalei flexibilităţii, guvernele Europei continentale se regăsesc printre cele mai constrânse. Dintre cele 30 de state analizate, Belgia este pe ultima poziţie, precedată de Austria, Germania, Suedia, Danemarca şi Italia, în timp Norvegia, Finlanda şi Franţa nu stau mult mai bine", a adăugat Zhang.
România şi Bulgaria au fost incluse pentru prima dată în indice în ediţia 2008 a studiului.