Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că învăţământul românesc şi cercetarea sunt departe de a îndeplini exigenţele minimale ale unui sistem educaţional competitiv la scară europeană.
El a participat la lansarea de către Oracle România a programului Innovate şi la prezentarea de către Economist Intelligence Unit a raportului "A time for new Ideas. Innovation in Central Eastern Europe".
Băsescu a spus că programe precum cele pe care compania Oracle le-a dezvoltat împreună cu actorii naţionali din educaţie au contribuit la diversificarea resurselor sistemului educaţional şi la dinamizarea pieţei muncii.
"Doresc să exprim, în mod explicit, sprijinul instituţiei prezidenţiale pentru dezvoltarea, pe viitor, a modelului de bussiness şi de parteneriat public-privat pe care compania Oracle îl consolidează astăzi în România", a spus Băsescu.
El a adresat o invitaţie către sectorul privat să se implice în mod susţinut în finanţarea sectorului de învăţământ şi de cercetare.
"Crearea şi dezvoltarea pieţelor locale, în paralel cu infrastructura organizaţională, de care marile companii multinaţionale dispun, constituie, atât un model de succes demn de urmat, cât şi o prioritate de dezvoltare a economiei româneşti. Specialiştii români trebuie să se poată afirma şi dezvolta şi în mediul economic românesc, fără a se simţi obligaţi să emigreze, pentru a-şi valorifica pe deplin potenţialul profesional. Pe scurt, acest demers încearcă să-i aducă pe români acasă, unde să poată lucra în condiţii decente, la nivelul calificării lor", a afirmat şeful statului.
La începutul evenimentului, preşedintele Oracle România i-a spus şefului statului că tinerii absolvenţi români care aplică pentru programe susţinute de Oracle sunt foarte bine pregătiţi şi foarte talentaţi şi a precizat, "mai în glumă mai în serios", că din acest motiv s-ar putea ca unii dintre aceştia să nu mai aibă acces pe viitor la astfel de proiecte.
În replică, şeful statului a spus râzând, că această situaţie este cauzată nu atât de pregătirea pe care o oferă sistemul educaţional din România, ci de inteligenţa nativă a românilor.
"Ne place să muncim mai mult cu capul decât cu sapa", a declarat râzând Băsescu.